Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. marsPå bildet adm.dir. i Helse Vest, Inger Cathrine Bryne, som har lagt fram en rapport for sitt styre med evaluering av kjøp av ambulanseflytjenester (foto: Svein Lunde, Helse Stavanger).

Skriv ut artikkelen

En markedsplass til hjelp for dem som skal kjøpe skytjenester, skal komme i løpet av året. Samfunnsbedriftene vil ha kommunale selskap i stedet for å konkurranseutsette velferdstjenester. Og 1300 fulgte webinarer i fjor for å bli bedre på arbeidslivskrim i offentlige kontrakter. I Tromsø mistet to ledere jobben fordi de ikke fulgte anskaffelsesekspertenes råd, og i Sverige kan grensen for direktekjøp bli hevet. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Markedsplass for skytjenester i år

Markedsplassen for skytjenester lanseres i slutten av 2021 og skal være enkel, lettfattelig og brukervennlig for deg i offentlig sektor. Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ) hjelp til å teste markedsplassen og søker etter noen som jobber med it-anskaffelser, it-sikkerhet eller it-strategi.

Evaluering av kjøp av ambulanseflytjenester

Under ledelse av Helse Vest RHF er det gjennomført en evaluering av prosessen med anskaffelse av ambulanseflytjenester. Det er utarbeidet en rapport som viser at det er gjennomført en grundig anskaffelsesprosess. Rapporten inneholder flere læringspunkter til framtidige anskaffelser, fremgår det av en styresak i helseforetaket.

Skaffet seg kunnskap om arbeidslivskrim

I 2020 ble det gjennomført et webinar om a-krim i offentlige kontrakter, som har nådd ut til over 1 300 unike seere. 85% av deltakerne rapporterte etter webinaret at de hadde fått økt kunnskap om hvordan de kan unngå a-krim i offentlige kontrakter. Dette fremgår av «Felles årsrapport for etatenes innsats mot arbeidslivskriminalitet 2020.

Kommunale selskap foran konkurranseutsetting

Samfunnsbedriftene mener etablering av kommunale selskaper kan være en like god løsning for offentlige velferdstjenester som konkurranseutsetting til private aktører.

Det går frem av Samfunnsbedriftenes høringssvar til utredningen NOU 2020: 13 Private aktører i velferdsstaten.

Seriøsitet: Skal passe på Bane NOR

Det forventes at offentlige virksomheter går foran i arbeidet med å fremme et seriøst arbeidsliv. Jernbanedirektoratet skal ved tildeling av oppdrag og i oppfølging av inngåtte kontrakter sikre at Bane NOR har systemer som medvirker til at foretakets leverandører følger lover og regler. Føringen er spesielt relevant for utbyggeren Bane NOR.

Krav om tariffavtale i anbud

Ved offentlige innkjøp av transporttjenester mener Yrkestrafikkforbundet at det må innføres krav om tariffavtale for bedrifter som skal delta i anbudskonkurransene. Det bør innføres en generell påseplikt for oppdragsgiver og profesjonell bestiller til å sikre at transporten utføres etter reglene, og ikke ved sosial dumping, heter det på NRK-Ytring.

Oslo-veiledning i plastsmarte kjøp

Oslo kommune har fått ny veiledning for plastsmarte anskaffelser, der man finner eksempler, inspirasjon og gode råd basert på kommunens mål. I en masteroppgave ble innkjøp av engangskopper i kommunen analysert, og resultatene indikerer at reduserte innkjøp har ført til en besparelse av 11 tonn CO2-ekvivalenter.

Hørte ikke på innkjøpsfolket, mistet jobben

Seksjon for anskaffelser i Tromsø kommune advarte om at en avtale med Bredbåndsfylket AS måtte legges ut på anbud, men kontrakten ble signert likevel. Nå må stabssjefen og seksjonslederen fratre sine stillinger, skriver en rekke medier med I-Tromsø og Nordlys i spissen.

SMB til nytte for Forsvaret og Nord-Norge

Ved å øke sin bruk av små og mellomstore lokale bedrifter, innenfor gjeldende anskaffelsesregler, gir det svært mange lokale norske bedrifter nye og bedre muligheter til å selge sine tjenester til Forsvaret og med det potensielt større positive ringvirkninger for lokalt næringsliv i nord, konstaterer et flertall på Stortinget.

Skal lage avtale for 450 biler sammen

Agder fylkeskommune og 15 Agder-kommuner går sammen om å dekke behovet for leasing av biler, biladministrasjon og tilknyttende tjenester som vask, dekkomlegging og service. Behovet er anslått til ca. 450 biler og man ønsker å inngå kontrakt med én leverandør som «biladministrator», skriver Agder Flekkefjords Tidende.

Skviser kommunene ut lokale bedrifter?

Innehaver av Mekanisk Montasje AS, Leif Hemmingsen, mener kommunene må bli flinkere å bruke lokale bedrifter. – Altfor ofte blir lokale bedrifter skviset ut i en anbudsrunde til fordel for noen som er utenfor egen kommune, sier Hemmingsen til Nye Troms.

Vil ha egne seriøsitetskrav, men …

Volda kommunestyre vil ha seriøsitetskrav for å hindre at kommunens innkjøp kan bidra til sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. – For leverandørene er det uheldig å lage egne særkrav som gjør at de møter nye og gjerne mindre relevante krav fra kommune til kommune, skriver administrasjonen ifølge Fjordingen.

Favoriserer useriøse aktører

Offentlige etater og foretak i Troms og Finnmark følger ikke statens egne regler for anbud når de kjøper varer og tjenester. Det favoriserer useriøse aktører, mens bedrifter som investerer i miljø og bærekraft mister sin konkurransekraft. Det mener næringslivsledere på nordnorskdebatt.no.

​​​​​Åpner for å heve grensen for direktekjøp

Regjeringen i Sverige er åpen for å heve grensen for direkteanskaffelser. En beslutning er ventet i løpet av regjeringens mandatperiode. Da dagens grense ble innført i 2014 varslet daværende regjering at konsekvensene av endringen skulle utredes etter tre år, men det er ikke skjedd, skriver upphandling24.se.

Forutsetter sosiale kriterier fra 1. april

I anskaffelsesprosesser som tar til fra 1. april i år, forutsetter skotske myndigheter at alle anskaffelser legger til grunn de fem FWF-kriteriene der det er relevant og proporsjonalt. Kriteriene er bl.a. utvikling av arbeidsstyrken, anerkjennelse av fagforening og rettferdig betaling.

Trenger spesialister for å forstå innkjøpsregler

Det er et problem at offentlige innkjøpsregler er så kompliserte at SMB-er er nødt til å hyre dyre spesialister for at forstå dem, sa en bedriftsleder på SMV-Dagen 2021. Når kommuner både har forskjellige regler og også fortolker dem forskjellig, går man glipp av mange innovative grønne løsninger.

Viser vei med bærekraftige innkjøp

170 nye loftslamper av gjenbruksarmaturer og vasketøy i elbiler er eksempler fra kommuner som har gjort bruk av grønne anskaffelser. Eksemplene får ros av Dansk Industri, som hevder at hovedparten av offentlige anskaffelser ikke tar hensyn til bærekraft.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.