Bare hver fjerde klager fikk medhold i «Danmarks Kofa», laveste noen gang

Anbud365: Bare hver fjerde klager fikk medhold i «Danmarks Kofa», laveste noen gangChristian Lützen er direktør i Nævnenes Hus, der også Klagenævnet for Udbud, som er kommet med sin årsberetning for 2020, holder til.

Skriv ut artikkelen

Ikke noe år tidligere har færre klagere, gjerne leverandører, fått medhold i Klagenævnet for Udbud i Danmark. Bare 25% hadde en god sak i 2020. Dette fremgår av klageinstansens årsberetning for fjoråret. Hver tredje sak ble avgjort innen en måned etter at klagen var mottatt, mens saksbehandlingstiden synes å ha hatt et godt øye for fem måneder i flere år.

Årsberetningen for 2020 er den åttende i serien fra Klagenævnet for Udbud. Av den fremgår det at det kom inn 117 klager, noe som er en økning sammenliknet med de to årene forut. Ikke siden 2015 var det kommet inn så mange klager. Toppen ble nådd i 2010 med 182 innkomne klager.

Danmark fikk i 2013 bl.a. endringer i håndhevelsesloven. Det førte til et fall i antallet klager. At klageantallet også er sunket noe i perioden 2016-2020 forklarer Klagenævnet med mulige klagere som følge av endringer i de danske anskaffelsesreglene, har vært noe tilbakeholdne. I tillegg har ikke den danske klageinstansen lenger anledning til å treffe avgjørelser i saker om anskaffelser under EU-terskelverdiene med mindre det er en klar grenseoverskridende interesse.

Laveste prosentandel klagere som fikk medhold

I 2020 avgjorde Klagenævnet for Udbud 44 saker. Klagerne fikk helt eller delvis medhold i 25% av sakene. Det er den laveste prosentandel for medhold i årene 2011-2020. Sju av de 44 avgjørelsene ble bragt inn for domstolene. Dette antallet er litt høyere enn i de foregående årene.

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid økte i 2020 til fem måneder. I 2019 var saksbehandlingstiden 4,5 måneder, året før – 2018 – igjen fem måneder. Siden 2007 har saksbehandlingstiden bare vært lavere i tre av årene – 2008, 2015 og 2019. I fem av årene, senest i 2017 var saksbehandlingstiden sju måneder.

Hvert tredje sak avgjort etter en måned

I nesten hver tredje sak kom det en avgjørelse innen en måned etter mottaket av klagen var gått, mens Klagenævnet i 6,1% av sakene holdt på med sin behandling mer enn et år. Ca. 54% av sakene i fjor ble ferdigbehandlet innen to måneder var gått. Av de sakene som ble mottatt i 2020 ble 63% konkludert i løpet av tre måneder.

Bli den første til å kommentere på "Bare hver fjerde klager fikk medhold i «Danmarks Kofa», laveste noen gang"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.