Danmark: Kvalitet og driftssikkerhet viktigst ved konkurranseutsetting

Anbud365: Danmark Kvalitet og driftssikkerhet viktigst ved konkurranseutsettingMinister for offentlig innovasjon, Sophie Løhde (V), sier i en kommentar til undersøkelsen at regjeringen vil konkurranseutsette flere offentlige oppgaver. Det avgjørende for regjeringen er ikke hvem som leverer, men at danskene får best mulig service og høyest mulig kvalitet for pengene. Det kan konkurranseutsetting bidra til.

Skriv ut artikkelen

Driftssikkerhet og kvalitet er de viktigste hensynene når offentlige oppgaver skal konkurranseutsettes. Det mener 7 av 10 i en fersk dansk undersøkelse. Pris, miljø og sosiale hensyn er for de spurte langt mindre viktig.

Undersøkelsen er gjennomført av analyse- og konsulentselskapet Epinion på oppdrag fra dansk LO i perioden 21. desember 2016 til 9. januar i år. 2559 personer – et representativt utvalg av befolkningen – deltok.

I den nye danske regjeringens regjeringsgrunnlag står det at den skal konkurranseutsette flere offentlige oppgaver i staten, kommuner og regioner. I LO–undersøkelsen gir 39% uttrykk for at kommuner og regioner selv bør ta en slik beslutning. En like stor andel «vet ikke» eller er «hverken enig eller uenig». 22% er imot å la kommunene og regionene selv bestemme omfanget av sin konkurranseutsetting.

Andel konkurranseutsatt

I løpet av de siste ti år er flere og flere oppgaver i det offentlige Danmark blitt konkurranseutsatt. Graden av konkurranseutsetting er i gjennomsnitt gått fra 19,5% i 2006 til 26,5% ifølge Kommunernes Landsforening. I dansk næringsliv har foreningen Dansk Erhverv anbefalt at graden av konkurranseutsetting økes til 39,5% i 2025. I dag konkurranseutsettes oppgaver for om lag 100 mrd, Dansk Erhvervs tall vil gjøre at man kommer opp i 16o mrd. i 2015.

Også andre sider ved konkurranseutsetting ble kartlagt gjennom LO–undersøkelsen. Deltakerne ble også spurt om hvilke hensyn som det offentlige bør legge vekt på når man gjør avtaler med private om å løse offentlige oppgaver.

Driftssikkerhet og kvalitet

54% av de spurte mener at leverandørens pris er et viktig hensyn. Hele 71% svarer imidlertid at driftssikkerhet er de vesentlige hensynet. Hensyn til kvalitet får støtte fra 70% av de spurte.

Hensynet til lønns– og arbeidsvilkår i pakt med gjeldende regler og normer i de danske arbeidsmakeredet er vesentlig for 64% av de spurte.

Hensyn til bæredyktighet og miljø prioriteres av 57% – nøyaktig den samme andel som mener sosiale hensyn er det viktigste. Med sosiale hensyn her siktes det til å ansette lærlinger og medarbeidere med nedsatt arbeidsevne.

Bli den første til å kommentere på "Danmark: Kvalitet og driftssikkerhet viktigst ved konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.