Får leverandørrefs for manglende fremleggelse av anskaffelsesplaner

Anbud365: Får leverandørrefs for manglende fremleggelse av anskaffelsesplanerDe enkelte departementene og deres underliggende etater i den danske regjeringen har siden 2012 vært forpliktet til å legge frem sine planer for kommende anskaffelser. Kravet kom etter en endring i Finansministeriets såkalte innkjøpssirkulære. På bildet finansminister Kristian Jensen i Danmark (foto: Nadia Fryd).

Skriv ut artikkelen

Danmarks største interesseorganisasjon for det private næringslivet, Dansk Industri, gir strykkarakter til sin regjering for manglende oppfølging av kravet om å offentliggjøre sine planer om kommende anskaffelser. Fra juli 2016 til november 2017 kom 44% av statlige anskaffelser som julekvelden på kjerringa, da de ikke var varslet på forhånd. Dermed var leverandørmarkedet ute av stand til å planlegge skikkelige sin deltakelse i konkurransene.

De enkelte departementene og deres underliggende etater i den danske regjeringen har siden 2012 vært forpliktet til å legge frem sine planer for kommende anskaffelser. Kravet kom etter en endring i Finansministeriets såkalte innkjøpssirkulære. Hensikten har vært å varsle markedet, slik at interesserte leverandører kan planlegge med sikte på å delta i de kommende konkurransene.

Men en analyse som Dansk Industri har foretatt, viser at 54 statlige institusjoner foretok en eller annen anskaffelse i perioden fra juli 2016 til november 2017. Men bare 11 statlige institusjoner hadde i den samme perioden innberettet sine planer til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, slik kravet er.

Samme analyse ble gjennomført i 2015. Da var det bare tre statlige institusjoner som hadde innberettet en anskaffelsesplan.

Ikke muligheter for å planlegge

I den aktuelle perioden (juli 2016 til november 2017) ble det gjennomført 487 anskaffelser. Av disse er 216, eller 44%, foretatt av statlige institusjoner som ikke har lagt frem sin anskaffelsesplan. Det betyr, skriver Dansk Industri, at det er et stort statlig marked som leverandørene ikke har muligheter for å planlegge sine tilbud.

Vejdirektoratet, Udenrigsministeriet og Miljøstyrelsen hadde henholdsvis 47,28 og 13 anskaffelser mellom sommeren 2016 og høsten 2017 uten å innberette en anskaffelsesplan slik kravet er.

Ikke på nettsidene heller

Anskaffelsesplanene finnes heller ikke på institusjonenes nettsider. Av de institusjoner som ikke har lagt frem sin anskaffelsesplan, er det bare Erhvervsstyrelsen som har offentliggjort en slik plan på sine hjemmesider.

Dette betyr ikke at de enkelte anskaffelser ikke kunngjøres – det er bare planene for kommende anskaffelser som ikke legges frem slik regelverket krever.

Dansk Industri er imidlertid fornøyd med kvaliteten på de planene som er lagt frem. Nesten alle planene informerer om hvilket område anskaffelsen handler om, når kunngjøring forventes, kontraktslengden og hvem interesserte kan henvende seg til for å få nærmere opplysninger.

Bli den første til å kommentere på "Får leverandørrefs for manglende fremleggelse av anskaffelsesplaner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.