Økt konkurranseutsetting kan gi danske kommuner gevinst på 550 mill

Anbud365: Økt konkurranseutsetting kan gi danske kommuner gevinst på 550 millKommunene i Danmark kan i snitt spare ca. 12,5 kroner pr. innbygger i året ved en heving av det offentlig-private samarbeidsnivået med ett prosentpoeng. Sjefskonsulent Lars Bech-Jørgensen er fagleder i Dansk Industri for offentlig-privat samarbeid.

Skriv ut artikkelen

Danske kommuner kan spare 550 mill gjennom å styrke samarbeidet med private leverandører på administrasjonsområdet, dvs. å konkurranseutsette. Dette skriver Dansk Industri – NHO i Danmark – i en fersk analyse, der det heter at det er veldokumentert potensial for økonomiske gevinster for kommuner som satser slik. Men det er betydelige forskjeller mellom danske kommuner her.

Det er en rekke typer driftsoppgaver som Dansk Industri mener kommunene kan benytte private leverandører til. I analysen listes opp eiendomsforvaltning, kantinedrift, IT- og rådgivningstjenester, kompetanseutvikling og lønnsadministrasjon.

En rekke kommuner har eksempelvis, heter det, lyktes i samarbeid med private leverandører å innfase ny teknologi og dermed fått enda mer effektivitet i løsningen av sine oppgaver. Medarbeiderressurser er frigjort innenfor administrative rutiner som fakturahåndtering, innsynsforespørsler og innbyggerhenvendelser.

2020-undersøkelse

Dansk Industri viser til en 2020-undersøkelse fra forskningssenteret VIVE som dokumenterer at kommunene generelt kan redusere sine utgifter til administrasjon ved å øke grade av konkurranseutsetting.

I Danmark har omfanget av privat-offentlig samarbeid på administrasjonsområdet stått stille de siste ti årene. Fra 2017 til 2018 falt omfanget med 1,7 prosentpoeng – et fall som enda ikke er rettet opp, heter det i analysen. Erfaringer fra de 10 ledende kommunene på administrasjonsområdet viser at samarbeidsnivået kan økes til 27,5%. I 2020 lå gjennomsnittet på 21,5% av de aktuelle oppgavene.

12,5 kroner pr. innbygger

Om samarbeidet heves til 27,5%, kan administrative oppgaver for ytterligere 2,7 mrd anbudsutsettes. Tar man utgangspunkt i VIVEs «beste tilbud» på de økonomiske konsekvensene av konkurranseutsettingen på administrasjonsområdet, kan kommunene i snitt spare ca. 12,5 kroner pr. innbygger i året ved en heving av samarbeidsnivået med ett prosentpoeng. Med utgangspunkt i disse tallene beregner Dansk Industri at det er potensial for kommunale besparelser i størrelsesorden 550 mill ved å heve samarbeidsnivået.

Bli den første til å kommentere på "Økt konkurranseutsetting kan gi danske kommuner gevinst på 550 mill"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.