Innovasjonspartnerskap skal gi hjelp for pasienter med livstruende blødning

Anbud365: Innovasjonspartnerskap skal gi hjelp for pasienter med livstruende blødning- Tidlig blodoverføring redder liv hos pasienter med alvorlig blødning. Ved å hjelpe oss med å produsere tørket blodplasma, bidrar du til å redde liv!», sier Torunn Oveland Apelseth, leder i Norsk Koordineringssenter for Blodberedskap (NokBlod) og overlege ved Blodbanken i Bergen. Hun leder et prosjekt ved sykehuset som i via innovasjonspartnerskap skal skaffe teknologi for lokal produksjon av tørket blodplasma.

Skriv ut artikkelen

Blodbanken ved Haukeland universitetssjukehus jakter teknologi som gjør det mulig å produsere tørket blodplasma i blodbankens lokaler. Til formålet tar sykehuset i bruk innovasjonspartnerskap, der prosessen med å skaffe egnede partnere tar til i disse dager. Resultatet skal kunne etableres ved andre blodbanker i inn- og utland, fremgår det av beskrivelsen av prosjektet. I dag kan pasienter med livstruende blødning utsettes for stor risiko på grunn av utfordringer ved å skaffe blodplasma raskt nok. I tillegg til å gjøre Norge som nasjon bedre rustet til å håndtere krise og krig er det stort kommersielt potensiale for de leverandørene som klarer å lage dette produktet.

Sykehuset er Norges nest største universitetssykehus, med rundt 13.500 ansatte. I 2021 hadde sykehuset omkring én million pasientmøter. For å sikre tilgang på og for å bli selvforsynt med tørket blodplasma ønsker sykehuset å etablere teknologi for egen produksjon av tørket blodplasma i blodbank. Målet er å dekke etterspørsel og beredskap av tørket blodplasma ved alle sykehus, i kommunehelsetjenesten, i ambulansetjenesten, ved militære operasjoner og redningstjenester. I den forbindelse søkes samarbeid med kommersielle partnere for å utvikle en teknologisk plattform for lokal produksjon av tørket blodplasma tilpasset norske forhold og organisering av blodbanktjenesten – m.a.o. i et innovasjonspartnerskap.

Til dette har Helse Bergen/Haukeland universitetssjukehus fått midler fra Innovasjon Norge og inntil 13,5 mill er satt av som utviklingsmidler/risikoavlastning til leverandør(er). Blodbanken samarbeider med Sykehusinnkjøp, Nasjonalt program for leverandørutvikling og Innovasjon Norge i arbeidet med innovasjonspartnerskapet.

Norge i særstilling

På grunn av lange transportavstander, værmessige utfordringer med risiko for stengte flyplasser og veier, er Norge i en særstilling når det gjelder utfordringer med å sikre lik tilgang på helsetjenester og beredskap for håndtering av pasienter med livstruende blødninger.

Norge har tilstrekkelig antall blodgivere til å være selvforsynt med blodplasma, heter det i beskrivelsen av prosjektet, og blodbankene har den infrastrukturen som trengs for å kunne utføre dette arbeidet. Egenproduksjon av tørket blodplasma er ikke arealmessig utfordrende eller ressurskrevende med tanke på tidsbruk eller personell, men teknologien som kreves for produksjon av tørket blodplasma i blodbankene mangler.

Begrenset holdbarhet

Blodplasma, som benyttes til behandling av pasienter i Norge i dag, importeres og oppbevares frosset i Blodbankene. Tining av frosset blodplasma kan ta inntil 45 minutter alt avhengig av hvilken type plasmatiner som benyttes, og det har begrenset holdbarhet etter tining. Dette vanskeliggjør tilgang på blodplasma utenfor sykehus. I dag importeres alt tørket blodplasma fra et større sentralisert produksjonsanlegg utenfor Norden. Hovedutfordringen med dagens ordning er at etterspørselen etter tørket blodplasma er svært høy internasjonalt. Dette gjør at sykehuset flere ganger har opplevd leveringsproblemer av produktet.

Dialogkonferanse

23. august skal det være dialogkonferanse, der aktuelle leverandører får høre mer om sykehusets planer og tanker. I tillegg til aktører innen helseteknologi søkes det også andre bransjer, såsom utviklere av tørketeknologi, emballasjeprodusenter, designere og IT-utviklere mfl.

Prosjektet gjennomføre også en markedsdialog 19. februar i fjor.Det var en forenklet dialog, der hensikten var å undersøke om prosjektet kunne gjennomføres. Resultatet av denne førte til tildeling fra Innovasjon Norge i desember 2021. Sykehuset er dermed nå klare til å sette i gang prosjektet. Markedspotensialet for dette produktet er svært stort. Kollegaer internasjonalt – både i Norden, USA, Canada og Europa – trenger det samme.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap skal gi hjelp for pasienter med livstruende blødning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.