Irland: SMB-ene kaprer halvparten av offentlige penger til leverandører

Anbud365: Irland SMB-ene kaprer halvparten av offentlige penger til leverandørerDen irske ministeren med ansvar for offentlige anskaffelser, Patrick O’Donovan, har lagt frem Irlands tredje utgave av «Public Service Spend and Tendering Analysis for 2015 report».

Skriv ut artikkelen

Hele 94% av hva det offentlige i Irland betaler sine leverandører av varer og tjenester, går til bedrifter med adresse innenfor landets grenser. Små og mellomstore bedrifter drar av gårde med godt over 50% av disse pengene. Dette fremgår av en spendanalyse som det statlige kontoret for offentlige anskaffelser i Irland nå har lagt frem. Folketallet i Irland er om lag det samme som i Norge.

Det er den tredje årlige spendanalysen fra irske Office of Government Procurement Public Procurement. Analysen tar for seg kostnader og kunngjøringsaktiviteter som gjelder varer og tjenester og omfatter et 80-talls offentlige virksomheter i sektorene helse, utdanning og forsvar i tillegg til lokale myndigheter. Store kapitalkrevende prosjekter er ikke med. Samlet er kostnadene anslått til nærmere 65 milliarder kroner, hvorav om lag tre firedeler er omfattet av spendanalysen.

Analysen viser at 94% av kostnadene som det offentlige påtok seg gjennom konkurranseutsetting, forble innenfor Irlands grenser. Det er en smule nedgang – 1% – fra tilsvarende analyse året før. Hele 15% av hva det offentlige brukte på kjøp i 2015 gikk til leveranser innenfor medisinsk/teknisk utstyr og farmasiprodukter. Disse kategoriene holder seg dermed på topp som de største kostnadspostene.

Små og mellomstore

Når det gjelder de små og mellomstore (SMB), synker andelen fra drøyt 55% i 2014 til vel 52% i 2015. En av forklaringene bak finnes i hva analysen omfattet. En stor del av de store leverandørene var ikke innbefattet i 2014-utgaven, fremgår det av analyserapporten.

I 11 av de 16 kategoriene forblir de små og mellomstore leverandørene på topp, i og med at deres andel av de totale kostnadene er lik eller større en den samlede andelen som faller på SMB-ene.

3800 kunngjøringer

Omfanget av kunngjøringer som er analysert var drøyt 3800 i 2015, en nedgang på 7% fra året før. Den anslåtte kontraktsverdien har derimot steget med hele 33%, for det meste på grunn av at forsyningssektorene har hatt ute kunngjøringer med til dels høy verdi.

Samlet kontraktsverdi i 2015 er beregnet til nær 50 mrd., gjennomsnittlig verdi er 13 mill – mot 9 mill året før. Medianverdien er om lag den samme, heter det i analyserapporten, om lag 10 mill.

76% under EU/EØS-tersklene

76% av de kunngjøringene som er analysert, er under EU/EØS-terskelverdiene. Til sammen utgjør de 5,8 mrd i verdi, m.a.o. 12% av den samlede kontraktsverdien i kunngjøringene i 2015.

Størst blant kategoriene målt i kontraktsverdi er forsyningssektorene med 750 mill., minst er veterinærområdet med nær 1,5 mill.

Bli den første til å kommentere på "Irland: SMB-ene kaprer halvparten av offentlige penger til leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.