Offentlige anskaffelser en nøkkelrolle i svensk matstrategi

Anbud365: Offentlige anskaffelser en nøkkelrolle i svensk matstrategiDen svenske landsbygdsministeren Sven-Erik Bucht la nylig fram en proposisjon med forslag til strategi for en langsiktig, bærekraftig matkjede.

Skriv ut artikkelen

Økt kompetanse og konkurranse er hovedverktøyene den svenske regjeringen satser på for å styrke den offentlige sektorens anskaffelser av matvarer og måltidstjenester. Det skal kjøpes bærekraftig og miljøriktig. Offentlige anskaffelser har fått en nøkkelrolle i den nettopp lanserte matvare–strategien til vårt nabolands regjering.

Den svenske regjeringen la nylig fram en proposisjon der det lanseres en strategi for langsiktig, bærekraftig og konkurransekraftig matkjede. Det fremheves at dette skal være en plattform for utforming av politikken frem til 2030. Offentlige anskaffelser av mat log måltidstjenester bør benyttes for bedre å styre mot og støtte opp om samfunnets ambisjoner og lover for dyrevern og miljø, heter det.

Offentlige anskaffelser av mat og måltidstjenester i Sverige utgjorde i 2013 om lag 4% av verdien og 7–8% av volumet i det totale markedet innen disse kategoriene. Stat, kommuner og landsting (fylkeskommuner) handlet varer og tjenester for nær 9 milliarder kroner i 2013. Andelen økologiske matvarer i kommuner og landsting anslås i proposisjonen til om lag 25% i 2014. Markedet er preget av et fåtall store leverandører samtidig som de offentlige oppdragsgiverne er mange og temmelig små.

Kompetansen må styrkes

Ifølge den svenske regjeringen er det nødvendig å styrke kompetansen hos offentlige oppdragsgivere når det gjelder offentlige anskaffelser av matvarer og måltidstjenester. Upphandlingsmyndigheten – søsterenhet til anskaffelsesavdelingen i Difi –  har fått i oppdrag av sin regjering å arbeide for å forsterke kompetansen på dette området hos så vel oppdragsgivere som leverandører. Om et års tid skal end delrapport foreligge, og om to år skal sluttrapporten legges fram.

Små og mellomstore leverandører bør gis, heter det, bedre muligheter til å delta som tilbydere.  Målsettingen er at mer skal anskaffes økologisk og at miljøtilpasset anskaffelser med et livsløpskostnadsperspektiv bør øke.

Færre tilbud, flere klager

Det fremgår av en rapport som Konkurrensverket har laget at anskaffelser på matvareområdet i gjennomsnitt får færre tilbud pr. kontrakt enn hva som ellers er vanlig. Sammenliknet med anskaffelser generelt er det også en større andel anskaffelser av matvarer og måltidstjenester som det klages på eller som avbrytes. Dersom konkurransen øker ved at flere leverandører som leverer tilbud, øker også sannsynligheten for å få inn flere tilbud som oppfyller kravene i konkurransen.

Rett brukt, poengterer den svenske regjeringen, kan offentlige anskaffelser være et effektivt verktøy for å få til flere positive effekter i samfunnet, f.eks. økt vekst og sysselsetting, innovasjon og gode bærekraftvirkninger. Da kan det skapes forutsetninger for flere bærekraftige foretak etablerer seg i markedet. Det er ikke bare snakk om miljøgevinster, men også om økonomiske gevinster ved å benytte miljøkrav i matvarekonkurransene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser en nøkkelrolle i svensk matstrategi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.