Agder har utslippsmål innen rekkevidde, nå mobiliseres innkjøpsmuskelen

Anbud365: Agder har utslippsmål innen rekkevidde, nå mobiliseres innkjøpsmuskelenTotalt er det i budsjettet for 2024 satt av 52 mill til klimatiltak som vil bidra til direkte utslippsreduksjon i Agder. På bildet fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft i Agder fylkeskommune (foto: Kjell Inge Søreide/Agder fylkeskommune).

Skriv ut artikkelen

Agder har sitt mål for utslippskutt innen 2023 i sikte og mobiliserer nå sin innkjøpsmuskel for å nå målet – fylkets innkjøpssamarbeid, der alle kommunene er med. For å sikre at Offentlige fellesinnkjøp på Agder (OFA) klarer å bruke effektive, spesifikke og målbare krav og kriterier i konkurransene som gjennomføres, er det nødvendig å øke det langsiktige og strategiske arbeidet med klima og miljø i anskaffelser, heter det. OFA har dessuten fra og med i år fått klimasatsstøtte til en klimarådgiver.

Agder fylkeskommunes fjerde klimabudsjett er på plass. Mer enn halvparten av tiltakene som nå legges frem, har til hensikt å kutte utslipp i Agder fylkeskommunes egen organisasjon og hos våre leverandører, ifølge fylkeskommunedirektør, Tine Sundtoft.

Klimabudsjett

Klimabudsjettet viser at fylkeskommunens egne utslipp ble redusert med 12% i 2022 sammenlignet med 2021. Å redusere fylkeskommunens egne klimagassutslipp med 63% innen 2030 er dermed innen rekkevidde. Totalt er det i budsjettet for 2024 satt av 52 mill til klimatiltak som vil bidra til direkte utslippsreduksjon i Agder.

Offentlige fellesinnkjøp på Agder (OFA) har som viktig målsetting å jobbe systematisk med anbudskonkurransene for å bidra til å nå Agders klimamål. OFA er et innkjøpssamarbeid som siden 2005 har vært driftet av Agder fylkeskommune.

Alle innkjøpsmiljøene

I dag har ikke OFA en dedikert ressurs for å jobbe med klima og miljø som fagfelt i innkjøp, heter det. Agder fylkeskommune har søkt og fått innvilget klimasatsstøtte til å ansette en dedikert prosjektstilling (2 år) som skal arbeide med klimarådgiving ved OFA fra 2024. Agder fylkeskommune bidrar med å finansiere egenandelen i prosjektet.

For å sikre at OFA klarer å bruke effektive, spesifikke og målbare krav og kriterier i konkurransene som gjennomføres, er det nødvendig å øke det langsiktige og strategiske arbeidet med klima og miljø i anskaffelser, skriver fylkeskommunen på sin nettside. Dette innebærer videre utvikling, utrulling og oppdatering av maler og verktøy som kan brukes av alle innkjøpsmiljøene i kommunene på Agder.

Ny innkjøpsstrategi

Likeledes er det bestemt at OFA skal utarbeide en ny innkjøpstrategi. «Klimasats-stillingen» vil sette det kommunale Agder i stand til å gjennomføre, og følge opp, grønne og innovative anskaffelser ved å redusere klima- og miljøpåvirkningen av innkjøp, samt utvikle leverandører, og andre offentlige aktører i regionen.

OFA er Norges største kommunale innkjøpssamarbeid målt i antall kommuner og det eneste hvor alle kommunene i et fylke er med. OFA ble grunnet endringer i kommuneloven reetablert som et IKS (interkommunalt samarbeid) i 2023.

Bli den første til å kommentere på "Agder har utslippsmål innen rekkevidde, nå mobiliseres innkjøpsmuskelen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.