Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. aprilKommunesektorens organisasjon KS, med sin styreleder Gunn Marit Helgesen i spissen, har varslet regjeringen om at det blir for dyrt for kommunene med offentlig-privat samarbeid (OPS) (foto: Johnny Syversen)

Skriv ut artikkelen

OPS blir for dyrt for kommunene, melder KS inn til regjeringen. Maskinentreprenørene savner kontraktsstrategi i den nye Nasjonal transportplan. Et flertall i København kommune vil verne seg mot skatteparadis-selskaper, og vår egen regjering gjennomfører markedsdialog i forbindelse med en kystrute-konkurranse. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

For dyrt for kommunene med OPS

OPS-prosjekter vil heretter ikke bli valgt av kommunene, da dette blir for kostbart i forhold til å gjennomføre byggeprosjekt i egen kommunal regi. Skal OPS være et reelt alternativ for kommunesektoren bør også merverdikompensasjonen være nøytral for denne organisasjonsformen, heter det i et KS-innspill til regjeringen.

Savner kontraktsstrategi

Maskinentreprenørenes forbund (MEF) savner grundigere omtale av kontraktstrategi i den nye Nasjonal transportplan. MEF gav i NTP-høringen i Stortinget uttrykk for at dette var overraskende, tatt i betraktning at det er bred politisk enighet om at mindre bedrifter skal ha tilgang til det offentlige markedet.

Markedsdialog om kystruter

Regjeringen vil sikre et godt kystrutetilbud og opprettholde dagens rute med helårlige, daglige og gjennomgående seilinger i 34 havner på strekningen Bergen-Kirkenes. For å legge opp til en god konkurranse for den neste avtaleperioden ønsker Samferdselsdepartementet videre dialog med potensielle tilbydere.

Anbud på legemidler

Arbeidet med å levere forslag til Helse- og omsorgsdepartementet om en hensiktsmessig løsning for prisforhandlinger og anbud på legemidler finansiert av det offentlige, er satt i gang, fremgår det av papirene til et styremøte i Sykehusinnkjøp. Legemidlene er vaksiner og legemidler på blå resept.

Oslo kommune inn i Initiativ for etisk handel

Oslo kommune er nytt medlem i Initiativ for etisk handel (IEH), og blir dermed den sjette kommunen til å melde seg inn i nettverket. IEH har rundt 160 medlemmer. 21 av disse er fra offentlig sektor, inkludert seks kommuner.

5000 leverandører i StartBANK

5 000 leverandører er nå registrert som medlemmer av StartBANK. Nettverket som Achilles administrerer for den norske bygg- og anleggsbransjen, har dermed nådd en viktig milepæl, heter det.

Anskaffelses-info til nær 710 bedrifter

Så langt har NHO reist rundt i alle fylker og informert om lag 710 bedrifter om det nye regelverket. – At bedriftene er oppdatert på hvilke regler som gjelder kan være det som avgjør om de får anbudet eller ikke, sier Arnhild Dordi Gjønnes, advokat i NHO.

Utenlandske leverandører og lærlinger

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) skriver i et brev til Kunnskapsdepartementet at de ikke kan imøtekomme informasjonsbehovet knyttet til utenlandske leverandørers bruk av lærlinger. Andre løsninger må finnes, heter det i et brev fra NOKUT til departementet.

Småkommuner og innovasjonsanskaffelser

Skånske kommuner har nettopp satt i gang et prosjekt med navnet «Innovationsupphandling – arbetsmodell för små och medelstora kommuner”. Formålet er å skape en modell for å arbeide med innovasjonsanskaffelser utfra de forutsetningene man har til rådighet, skriver Upphandlingsmyndigheten.

Vanskeligere for skatteparadis-selskaper

Københavns Kommune vil gjøre det vanskeligere for selskaper med forbindelser til  skatteparadisene å vinne anbudskonkurranser i regi av kommunen, melder business.dk. Et politisk flertall ønsker å innføre et sertifiseringsmerke på skatteområdet på samme måte som Svanemerket for miljøet. Næringslivets organisasjoner er kritiske.

Testpanel skal hjelpe SMB

Danske kommuner trenger innovative velferds- og helseløsninger. Kompliserte anskaffelsesregler og beslutningsveier gjør det imidlertid vanskelig for SMB å få del i de 85 mrd de 98 kommunene årlig kjøper for. Nå stilles imidlertid et panel av offentlige beslutningstakere til rådighet, som SMB kan teste sine produkter og strategier på.

Ny digital plattform for nordisk samarbeid

Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd søker Nordens beste digitale team til at utvikle en ny digital plattform for det nordiske samarbeide. Anskaffelsen består av en basisplattform, en rekke programvareleveranser samt opsjoner. Fristen for søknad om prekvalifikasjon er 15. mai.

Priser for innovative og bærekraftige innkjøp

Procura+ utdeler i 2017 tre priser innenfor kategoriene bærekraftige innkjøp, innovative innkjøp og anskaffelsesprosess. Vinnerne får sine case publisert som gode eksempler. Fristen for å nominere mulige prisvinnere er 30. juni, og prisutdelingene finner sted i oktober i år på en stor konferanse i Tallinn, Estland.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.