Sverige: Antall tilbydere pr. konkurranse stiger, ikke nok sier regjeringen

Anbud365: Sverige: Antall tilbydere pr. konkurranse stiger, ikke nok sier regjeringenDen svenske regjeringen varsler at den vil følge opp hvilke lærdommer som kan trekkes på anskaffelsesområdet fra covid19-pandemien. På bildet Sveriges statsminister, Stefan Löfven (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Tallet på tilbydere er på vei opp, avbrutte anskaffelser går ned, og andelen klager til klagedomstolene ble redusert i 2019. Dette er status for anskaffelsesvirksomheten i Sverige slik den fremkommer i regjeringens budsjettproposisjon for 2021. Regjeringen gleder seg over at det gjennomsnittlige antallet tilbydere pr. konkurranse er gått opp, men påpeker at det ikke er nok – enda flere pr. konkurranse må til.

Av den svenske regjeringens budsjettproposisjon for 2021 fremgår det at det gjennomsnittlige antallet tilbydere pr. anskaffelse økte for andre året på rad til 4,5.Andelen konkurranser der bare en eller to tilbydere er med, gikk ned fra 41 til 30%. Det vanligste er to tilbyder pr. konkurranse, hvilket var tilfelle i 22% av anskaffelsene.

Andelen avbrutte konkurranser er en indikasjon på hvor effektive offentlige anskaffelser er, skriver regjeringen. Statistikken viser at tallet på avbrutte anskaffelser økte hvert år fra 2014 til 2018, men i 2019 kom en reduksjon – til 12,7% av det totale antall anskaffelser.

Klager

Når det gjelder klagevirksomheten i Sverige, kan budsjettproposisjonen melde at antallet anskaffelser som gikk til klagedomstolene, gikk ned fra 7-8% mellom 2010 og 2018 til ca. 6% i 2019. I første instans, förvaltningsrätten, ble drøyt 3000 klager avgjort i 2019. Andelen klager som får medhold har over lengre tid ligget rimelig stabilt på mellom 24-30%. Om lag 740 av avgjørelsene ble klaget inn til kammarrätten, som endret avgjørelsene i 12% av sakene.

Statlige oppdragsgivere hadde lavest andel klager (3,9%), kommunesektoren 5,4% og regionene og deres selskap 6,5% Kommunen, fremgår det av proposisjonen, hadde flest anskaffelser i 2019 med ca. 8550, mens regionene respektive staten gjennomførte henholdsvis 1790 og 3120 anskaffelser.

Må få enda flere tilbydere

Den svenske regjeringen gleder seg over at trenden med færre og færre tilbydere pr. konkurranser synes brutt, men fremholder at antallet fortsatt må opp. Grunnen til det er at det er viktig å få økt konkurransen, det skaper forutsetninger for mer effektive anskaffelser.

Kombinasjonen av at andelen klager er redusert og at andelen anskaffelser der förvaltningsrätten har endret konkurransens utfall er ned ca. 20% siden 2010, kan tyde på at oppdragsgiverne er blitt bedre på å håndtere anskaffelser, skriver den svenske regjeringen. Det bidrar også til mer effektive og rettssikre anskaffelser.

Anskaffelsesstrategi

Sverige har en nasjonal anskaffelsesstrategi og det er et poeng for regjeringen at arbeidet med å gjennomføre den må intensiveres. Oppdragsgivere må i større utstrekning fokusere på over tid å bygge opp og sikre en organisering som gjør at anskaffelser der virksomhetsutvikling og samfunnsnytte står i sentrum, skriver regjeringen.

Den bebuder også at den vil følge opp hvordan spredningen av covid-19 påvirker utviklingen på anskaffelsesområdet og hvilke lærdommer som kan trekkes fra dette.

Bli den første til å kommentere på "Sverige: Antall tilbydere pr. konkurranse stiger, ikke nok sier regjeringen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.