Tilbød konsulent til 50 kroner timen, domstolen godtok ikke forklaringen

Anbud365: Tilbød konsulent til 50 kroner timen, domstolen godtok ikke forklaringenFörvaltningsrätten i Stockholm, her ved chefsrådmann Håkan Åberg, godtok ikke en tilbyders forklaring på et unormalt lavt tilbud (foto: Carl Johan Erikson).

Skriv ut artikkelen

De tilbød en timepris på 50 kroner for en juniorkonsult og mente det ikke var snakk om et unormalt lavere tilbud. Men så kom forklaringsproblemene som hverken oppdragsgiver eller domstolen kunne godta. En vesentlig grunn var at hva oppdragsgiver egentlig krevet, fant man ikke noe svar på i tilbudet. Dermed ble avvisning konsekvensen av en prisstrategisk satsing.

I konkurransen kom det inn fire tilbud, hvorav tre fikk avtale. Den fjerde klaget til Förvaltningsrätten i Stockholm og la til grunn at ikke var snakk om ett unormalt lavt tilbud totalt sett. De hadde bare en lavere pris på en av posisjonene.

Timepris 50 kroner

Arbetsmiljöverket, som var oppdragsgiver, var klare på at tilbudet måtte avvises. Tilbudet er unormalt lavt uten en tilfredsstillende forklaring og oppfyller ikke skal-kravene i loven om anskaffelser i forsyningssektoren.

Det er spesielt oppgaven over prisen for junior anskaffelseskonsulent oppdragsgiver peker på. Den er satt til 50 kroner/time. I følge förvaltningsrättens vurdering er dette svært lavt og på den måten skiller den seg ut fra samtlige andre tilbud i konkurransen.

Strategisk prising

Da Arbetsmiljöverket bad om forklaring på den unormalt lave prisen, oppgav tilbyderen forretningsstrategiske grunner. Juniorkonsulten skulle i liten grad benyttes, kostnadene til selskapet var lave, poengterte klageren og la til at det er pressede priser i markedet.

Förvaltningsrätten legger til grunn at kravene fra Arbetsmiljöverket var at prisene som skal oppgis, skulle vise kostnadsdekning for hver av de tilbudte konsulenttypene, bl.a. lønn og sosiale avgifter. De øvrige tilbyderne i konkurransen hadde tolket kravet på samme måten.

Svarte ikke på kravene

At man tenker å benytte juniorkonsulenten heller sparsomt eller legger til grunn en strategisk prissetting svarer ikke, ifølge domstolen, på kravene fra oppdragsgiveren i konkurransen. Dermed slår retten fast at det var riktig av Arbetsmiljöverket å utbe seg en nærmere forklaring på det unormalt lave tilbudet. Men tilbyderen har ikke evnet å forklare det lave tilbudet på en tilfredsstillende måte, heter det. Følgelig har ikke tilbyderen oppfylt de aktuelle kravene som oppdragsgiveren stilte.

Bli den første til å kommentere på "Tilbød konsulent til 50 kroner timen, domstolen godtok ikke forklaringen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.