Tordner mot svensk unntaksregel for velferdsanskaffelser

Anbud365: Tordner mot svensk unntaksregel for velferdsanskaffelserGeneralsekretær i Institutet mot Mutor, Natali Phalén, er en av dem som har skrevet artikkel i Svenska Dagbladet med angrep på regjeringens forslag om å unnta velferdstjenester fra de vanlige anskaffelsesreglene.

Skriv ut artikkelen

Kjøp av velferdstjenester i Sverige skal unntas fra anskaffelsesreglene. Et slikt unntak skal lovfestes. Dette har provosert landets fremste foreninger for foretak innenfor velferdssegmentet. I en artikkel tordner de mot regjeringens forslag, og de får følge av korrupsjonsvokter nr. 1: Institutet mot mutor. Hvis regjeringens forslag vinner gjennom, åpnes det for vilkårlighet og korrupsjon, skriver de.

Utgangspunktet er den såkalte Reepalu-utredningen som først og fremst er kjent for forslaget om å innføre et gevinsttak for private aktører innenfor velferdssektorene.  Nå har den svenske regjeringen imidlertid også hentet et annet forslag fra utredningen, nemlig å unnta anskaffelser av velferdstjenester (helse- og omsorg, skole) fra loven om offentlige anskaffelser. Unntaket skal lovfestes.

Dette har opprørt representanter for to av de fremste foreningene innenfor velferdssegmentet i Sverige –  Almega og Vårdföretagarna. I en kraftfylt artikkel i Svenska Dagbladet fyrer de løs mot regjeringen, og får følge av Institutet mot mutor. Sistnevnte er en privat, non-profit organisasjonen med formål å motvirke korrupsjon og annen uetisk atferd.

Tar bort garanti for likebehandling

I korthet, skriver artikkelforfatterne, handler regjeringens forslag om å ta bort nesten alle anskaffelsesregler som garanterer likebehandling, åpenhet og proporsjonalitet. Og artikkelforfatterne fortsetter:

Signalene fra regjeringen om at anskaffelser av velferdstjenester skal følge et minimum av regler er mildest talt urovekkende. Enda verre er det at tjenester med laveste verdi ikke skal ha noen regler i det hele tatt. Når regler tas bort blir det mulig å skape et konkurransegrunnlag som tilpasses en spesiell leverandør. Kunngjøringen blir tilgjengelig for alle, men det går ikke å få feilaktigheter prøvet for domstolene. Med regjeringens forslag åpnes døren for vilkårlighet og korrupsjon. Man kan ikke fri seg for mistanken om at dette gjøres for å tilgodese andre aktører på bekostning av foretakene.

Får alvorlige følger

Dette, heter det i artikkelen i Svenska Dagbladet, får alvorlige følger på det offentlige markedet. Leverandører kommer til å mene at det er meningsløst å være med og legge inn tilbud. Redusert konkurranse leder til økte kostnader og de leverandører somfortsatt får levere, mister gradvis konkurransekraften. Korrupsjonsrisikoen øker markant.

Forfatterne av artikkelen spør seg også hvorfor regjeringen kommer med dette lovforslaget nå, når den likevel har gående et oversyn av nasjonale reglene for offentlige anskaffelser.

Dessuten, heter det, virker det som om noen ønsker å gi fordeler til ideelle aktører ettersom de oppfattes som å ha problemer på det offentlige markedet. Den offentlige anskaffelsesstatistikken peker imidlertid i motsatt retning. Det viser seg at når ideelle aktører legger inn tilbud i offentlige anskaffelser i en konkurranse, vinner de oftere enn hva foretak gjør. De står seg altså svært så godt i konkurransen, ifølge artikkelforfatterne.

Bli den første til å kommentere på "Tordner mot svensk unntaksregel for velferdsanskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.