Tross corona, offentlig kjøp av økologiske matvarer i Sverige øker

Anbud365: Tross corona, offentlig kjøp av økologiske matvarer i Sverige økerVirksomhetsleder Eva Fröman (t.h.) og pressekontakt Mimi Dekker i den ideelle svenske foreningen Ekomatcentrum, som melder om økt kjøp av økologiske matvarer i det offentlige.

Skriv ut artikkelen

Andelen økologiske innkjøp i offentlig sektor i Sverige økte med 1,9% i årets første halvår målt i forhold til samme periode i fjor. Også regnet i kilo har de økologiske innkjøpene øket – med 1 %. Andelen KRAV-merkede matvarer har derimot gått ned med 0,3% i perioden, regnet i kroner, fremgår det av en pressemelding fra Ekomatcentrum.

Ekomatcentrum som står bak pressemeldingen om, er en ideell forening som arbeider med mat og bærekraftsspørsmål. – Tross coronapandemien og mye fokus på svenskprodusert mat, beholder økologisk sin status som nøkkelparameter for et langsiktig bærekraftig forbruk i offentlig sektor, heter det.

KRAV er det svenske merket for økologisk produksjon. Merket gir en garanti for at en vare er økologisk dyrket. Merket setter krav til at det ikke brukes kunstgjødsel eller syntetiske sprøytemidler i produksjonen. Det stilles også høye krav om dyrevelferd, sosialt ansvar og klimapåvirkning.

Svenskprodusert mat

Matvarer av svensk opprinnelse – økologiske og konvensjonelle – fortsetter å øke i kommunene, heter det i pressemeldingen. Regnet i kilo er nærmere 31% av maten som serveres i kommunene svensk og økologisk.

Det samlede volum av innkjøpte matvarer er redusert med ca. 10% i de første seks 2020-månedene sammenlignet med de samme året før. Det kan trolig forklares med stengte videregående skoler og antall elever som har spist på skolen under coronapandemien, heter det.

Tapere

De store taperne på grunn av coronapandemien er, ifølge pressemeldingen, ulike typer kjøtt, grønnsaker og poteter i tillegg til frukt og bær.  Reduksjonen er på mer enn 10%. Også egg og belgvekster er redusert i volum i denne perioden, men med noe mindre mengde. Noen matvarer er imidlertid blitt benyttet oftere enn i halvåret før, nemlig krydder og brød – økingen er hhv 9% og 5%.

Av statistikk på Ekomatcentrums nettside fremgår det at nærmere 40% av maten som serveres til lunsj i svenske skoler, førskoler og i eldreomsorgen er økologisk. Tilsvarende for sykehusene er 42%. Regjeringen i Sverige har som mål 60% økologisk matforbruk i 2030, det forrige målet – 25% – ble nådd i 2013. En undersøkelse, publisert i april i år, av matvareinnkjøpene i 170 kommuner, regioner og statlige virksomheter i 2019 viser at jo høyere andel økologisk en virksomhet har, jo lavere er utslippene av drivhusgasser fra den innkjøpte maten.

Bli den første til å kommentere på "Tross corona, offentlig kjøp av økologiske matvarer i Sverige øker"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.