Bekymret: Mange følger ikke opp lovkrav om grønne anskaffelser

Anbud365: Bekymret Mange følger ikke opp lovkrav om grønne anskaffelserMiljøstiftelsen Zero v/teknologiansvarlig Marius Gjerset har sendt bekymringsmelding til Klima- og miljødepartementet og etterlyst en kraftfull handlingsplan for grønne anskaffelser med konkrete tiltak (foto: Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ ZERO).

Skriv ut artikkelen

Miljøstiftelsen ZERO sendte rett før påske en bekymringsmelding til Klima- og miljødepartementet: – Vi regner med at dere nå sørger for at det blir en kraftfull handlingsplan for grønne anskaffelser med konkrete tiltak for å løse de store problemene det er med manglende gjennomføring av miljøkravene i lov om offentlig anskaffelser. Det burde jo vært en selvfølge at lovkravene ble fulgt, men det skjer dessverre ikke i mange offentlige anskaffelser, heter det.

Handlingsplan for grønne anskaffelser er vel nå til sluttbehandling i departementet, og kommer forhåpentligvis snart nå over 2 år etter det ble vedtatt i regjeringserklæringen heter det i meldingen fra ZERO, som Anbud365 har fått innsyn i. Departementet opplyser til Anbud365 at man sikter på å legge handlingsplanen frem før sommeren.

Det er Direktoratet for forvaltning og økonomistyring og Miljødirektoratet som utarbeider handlingsplanen som skal bidra til å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon, blant annet ved styrket veiledning og kompetanseutvikling.

ZERO har lansert seks grep som de mener kan gjøres for å sikre at lovkravene fra 1. januar 2017 om å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger blir gjennomført i alle offentlige anskaffelser/-praksis:

  • Innfør standardkrav som alle offentlige anskaffelser må følge, ikke bare frivillige veiledere fra DFØ. Slik som Oslo kommune har innført standardkrav for alle kommunens anskaffelser på alle transport og bygg og anlegg, hvor det stilles minimumskrav til nullutslipp og biogass til alle bruksområder hvor det er tilgjengelig, og fornybart drivstoff på resten. Disse standardkravene fra Oslo kommune må innføres som standard for alle offentlige anskaffelser. Dette er en måte å gjennomføre regjeringserklæringen vedtak på «stilles krav om nullutslippstransport i leveranser til det offentlige der det ligger til rette for det.»
  • Innføre en kvalitetssikring/kontrollfunksjon for å sikre at lovkravene til å fremme klimavennlige løsninger i anskaffelsene blir fulgt. Alle anskaffelser må gjøre en avsjekk med DFØ (eller evnt andre de delegerer myndighet på det til, som fylkene) på at anbudene oppfyller miljø- og klimakravene før gjennomføring av anbudene.
  • Sikre at alle statlige anskaffelser følger lovkravene, og er proaktive med innovative anskaffelser for nye klimaløsninger med minst ett anbud med utviklingskontrakt, med krav i alle tildelingsbrevene, og andre måter å kommunisere det til ledelsen på med møte m.m., igjennom styringsdialogen med offentlig eide selskaper.
  • Sørge for at det blir rapportering på oppfyllelse av miljøkravene i alle offentlige anbud for å tydeliggjøre forskriftskravene i alle anskaffelser og få statistikk på dette for alle anbud som mangler i dag.
  • Forbedre forskriften med tydeliggjøring av minimumskrav til klimavennlige løsninger og stimulere til konkurranse om miljøløsninger med miljøvekting/-bonus i alle anbud.
  • Styrke kompetansen på klimavennlige løsninger i anskaffelser for de mange små kommuner m.m. som trenger kunnskap om klimaløsninger for anskaffelsene, med ansatte i hver region for oppføling av anskaffelsene i fylkene og kommunene, slik det er gjort i Østfold med gode erfaringer.

Bli den første til å kommentere på "Bekymret: Mange følger ikke opp lovkrav om grønne anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.