Bom nei til ansatte eller ansattefirmaer i kommunens egne anskaffelser

Anbud365: Bom nei til ansatte eller ansattefirmaer i kommunens egne anskaffelserSokndal kommune i Rogaland, her ved sin kommunedirektør, Liza Øverdal, oppdaterte nylig sitt innkjøpsreglement (foto: Privat).

Skriv ut artikkelen

Ansatte i Sokndal kommune kan ikke delta i anbudskonkurranser om oppdrag som kommunen skal ha utført. Det samme gjelder firma som helt eller i overveiende grad eies av en eller flere av kommunens ansatte. Dette slår Sokndal kommune fast i sitt nylig oppdaterte innkjøpsreglement. Når det gjelder hensynet til lokalt næringsliv, heter det i strategien at dette bør stimuleres og kvalifiseres til å inngå samarbeidsløsninger som setter dem i stand til å delta i anbudskonkurranser på innkjøp.

Rogalands-kommunen Sokndal har drøyt 3 300 innbyggere. Deres innkjøpsreglement gjelder for alle typer innkjøp til kommunen.

Innkjøpssamarbeid

Kommunen har ingen egen innkjøpsansvarlig eller innkjøpsavdeling. Innkjøp skjer ute på avdelingene av en rekke ulike personer. Sokndal kommune skal fortsatt være medlem i innkjøpsassistanse Vest (IAV) og bruke mulighetene innkjøpssamarbeidet gir oss, aktivt, heter det i den oppdaterte strategien. Kommunen bør også søke innkjøpssamarbeid med nabokommuner når det faller naturlig og/eller kan gi økonomisk gevinst. Kommunen bestemmer selv da hvilke avtaler de ønsker å være en del av eller ikke.

Lokalt næringsliv

– Lokalt næringsliv skal prioriteres så langt det er mulig innenfor regelverket for kommunale innkjøp, og så langt som det foreligger konkurransedyktige lokale alternativer, slås det fast. Lokalt næringsliv bør stimuleres og kvalifiseres til å inngå samarbeidsløsninger som setter dem i stand til å delta i anbudskonkurranser på innkjøp.

Av strategien fremgår det at kommunen skal rette en ekstra innsats mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet. Gjennom en slik innsats skal det så langt det er mulig, hindre at de useriøse og kriminelle aktørene får tilgang til kontraktene. – Dette gjør vi ved å stille ekstra høye krav til leverandører og underleverandører der risikoen for svart økonomi og arbeidslivskriminalitet er størst, understreker kommunen. Alle tilfeller av svart økonomi og arbeidslivskriminalitet skal rapporteres til kontrollmyndighetene og/eller politi.

Innkjøpsfaglig kompetanse

Kommunen er opptatt av å beholde, vedlikeholde og oppdatere den innkjøpsfaglige kompetansen kommunen har i dag. Krav til kostnadseffektive anskaffelser og opprettholdelse av høyt kompetansenivå tilsier en sentralisert innkjøpsfunksjon, heter det.

Og selv om kommunen ikke har egen innkjøpsansvarlig eller innkjøpsavdeling i dag, løftes det frem i strategien at:

– Innkjøpsfunksjonen har ansvar for planlegging, konkurransegjennomføring og avtaleoppfølging. Innkjøpsfunksjonen deltar på kurs og opplæring i regi av blant annet Kommunens Sentralforbund (KS). Kompetansen ute på de enkelte virksomhetsområder er knyttet til bestillerfunksjon og deltakelse i brukergrupper i forbindelse med anbudskonkurranser. Opplæring ute på virksomhetsområdene er forutsatt gjort av innkjøpsfunksjonen etter behov.

Bli den første til å kommentere på "Bom nei til ansatte eller ansattefirmaer i kommunens egne anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.