Bommet på regelverket i sju av sju anskaffelser

Anbud365: Bommet på regelverket i sju av sju anskaffelserKommunedirektør Kjell Olav Hæåk i Lyngdal har beklaget at kommunen ikke har fulgt reglene om offentlige anskaffelser. På bildet: kommunedirektør Kjell Olav Hæåk (t.v.) og ordfører Jan Kristensen (foto: Ole Aa. Brattfjord).

Skriv ut artikkelen

Lyngdal kommune bommet på regelverket i sju av sju kontrollerte anskaffelser, viser en rapport fra KomRev Sør IKS. Mangel på dokumentasjon, på kunngjøring og konkurranse er stikkord for de regelbruddene revisjonen fant.

KomRev Sør IKS har kontrollert sju anskaffelser fra 2020 over NOK 100 000 og fant at ingen av anskaffelsene var gjennomført i samsvar med lov og forskrift:

• I fire av de undersøkte anskaffelsene er det ikke gjennomført konkurranse.

• Ved fem av anskaffelsene er det ikke kunngjort forskriftsmessig på Doffin/Ted eller sendt ut forespørsel om tilbud direkte til leverandører.

• Det er ikke fremlagt dokumentasjon av en gjennomført forsvarlig verdivurdering for noen av anskaffelsene.

• For fem av anskaffelsene er det ikke dokumentert utarbeidet anskaffelsesprotokoll.

Ikke konkurranse

Kjøp fra fire av leverandørene er ikke basert på konkurranse, skriver revisjonen. Kjøp av prosjektledelse fra en av leverandørene er basert på en rammeavtale der konkurransen er gjennomført ved direkte henvendelse til flere aktuelle leverandører. Samlet utbetaling til leverandøren viser imidlertid at totalt utbetalt beløp overstiger den nasjonale terskelverdien, og konkurransen skulle dermed vært utlyst på Doffin. Det er ikke dokumentert at det er foretatt en forsvarlig verdiberegning av rammeavtalens maksimale verdi på kunngjøringstidspunktet.

Når det gjelder verdiberegning minner revisjonen om at det før kunngjøring skal være foretatt en forsvarlig verdivurdering. Oppdragsgiver plikter å foreta en grundig og solid verdiberegning som er lojal mot anskaffelsesregelverket og basert på et forsvarlig grunnlag, for at beregningen skal være «holdbar» på kunngjøringstidspunktet. Dersom anskaffelsens verdi anslås å ligge nær en terskelverdi, stilles det strengere krav til dokumentasjon på at anskaffelsens verdi er forsvarlig beregnet.

Ikke enkelt lovverk

Kommunedirektør Kjell Olav Hæåk forklarte i et formannskapsmøte nylig at loven om offentlige anskaffelser ikke var noe enkelt lovverk, men at kommunen absolutt kan forbedre sine rutiner, skriver bladet Lister. – Vi har redusert en god del på bemanningen i administrasjon og ledelse, og vi har begrenset med ressurser til å følge opp dette. Men det er ingen unnskyldning. Ingen må misforstå. Dette ser vi alvorlig på, sa han.

Bli den første til å kommentere på "Bommet på regelverket i sju av sju anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.