Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 16. februarPositivt med større fleksibilitet mht. krav om miljø- og klimakrav enn kravet om minimum 30 % vekting i tildelingskriteriene, mener Hitra kommune, her ved kommunedirektør Ingjerd Astad.

Skriv ut artikkelen

Det haster med å melde seg på Anskaffelsesdagen 2024 i Bergen, nå kan du lære om relasjonskontrakter i en podkast og Konkurransetilsynet påpeker at bedre datagrunnlag kan hindre anbudsjuks. Leverandør erkjenner at man må være gode på bærekraft for å henge med, og 21 ordførere med opprop i forbindelse med et helseanbud i Midt-Norge. Kommunale Boligbygg i Oslo får ikke tilbydere, det samme i Stockholm – der er betalingen så lav at tilbyderne avstår. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelsesdag i Bergen – bli med!

Et tettpakket og høyaktuelt program setter sitt preg på årets utgave av Anskaffelsesdagen 2024 i Bergen – dagen inviterer til kunnskapsdeling på tvers. Simonsen Vogt Wiig, Inventura og Innkjøpsforeningen er arrangører. Påmelding og program finner du her, påmeldingsfristen er 22.februar. 

Enklere å registrere standardkoder

Nå er det lettere for oppdragsgivere å registrere standardkoder (UNSPSC -United Nations Standard Products and Services Code) for varer og tjenester. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har laget en søkefunksjon som gjør det enkelt å navigere på fire nivåer, og å søke etter ord, setning, eller kode.

Bedre datagrunnlag kan hindre anbudsjuks

Det er nødvendig med forenkling og modernisering av regelverket for offentlige innkjøp. Samtidig er det viktig at data fra dialogen mellom innkjøper og leverandører blir sikret. Det kan gi verdifull innsikt i bruken av offentlige midler og gjøre det lettere å avdekke og hindre anbudsjuks, skriver Konkurransetilsynet i et høringssvar.

DFØ-podkast om relasjonskontrakter

Har du hørt om relasjonskontrakter i offentlige innkjøp? Nå er muligheten der – i en podkast tar Marius Langseth og Fredrik Mortensen for seg temaet i samtale med Jon Bingen Sande. Sande er 1. amanuensis på BI og har forsket på relasjonskontrakter i offentlige kontrakter på e-helsefeltet.

Må være gode på bærekraft

– Skal vi være aktuelle i offentlige anbud, er vi nødt til vise at vi er gode på bærekraft. Det gjelder både om vi konkurrerer direkte om oppdrag eller som underleverandør, sier Rørleggerhusets daglige leder Henrik Plaum til VVSforum. – Jeg tror ikke det går mange år innen det blir et krav om at også underleverandørene skal være Miljøfyrtårn.

Mer fleksibelt enn 30-prosenten

Det er positivt at det gis større fleksibilitet mht. krav om miljø- og klimakrav enn kravet om minimum 30 % vekting i tildelingskriteriene som nylig er innført gjennom anskaffelsesforskriften. Det skriver Hitra kommune i et høringssvar til Anskaffelsesutvalgets første delutredning.

Ordføreropprør mot nytt helseanbud

21 ordførere i Midt-Norge frykter det får store konsekvenser for kommunene når Helse Midt-Norge legger om tilbudet for rehabilitering i landsdelen, og slakter anbudsprosessen som er på trappene. De frykter den vil sende oppfølgingen av flere pasienter over til kommunene, ifølge Adresseavisen.

Hvor bliver tilbyderne?

Boligbygg Oslo KF forvalter nesten 12.000 kommunale boliger, og ønsker vanntåke i stedet for tradisjonelt sprinkleranlegg. – Vi opplever liten interesse for slike anlegg. Hvorfor glimrer leverandørene med sitt fravær? undrer spesialkonsulent Olav Væhle.

Prisveksten stopper stort anbud

Potensielle entreprenører har fått beskjed om at Bane Nor avlyser anbudet med utvidelse av sporene på Narvik stasjon. Med sine 681 mill vil Narvik stasjon bli det største og dyreste enkelttiltaket for å øke kapasiteten på Ofotbanen. Prosjektet har vært ute på anbud og prisveksten setter altså en foreløpig stopper for utbyggingen på Narvik stasjon.

Danket ut nasjonale og internasjonale konkurrenter

Alta-bedriften Aksis har vunnet et Nav-anbud i Finnmark fylke i hard konkurranse med nasjonale og internasjonale aktører. De mener dette viser at de kan bygge riktig kompetanse i Finnmark og med lokal kunnskap levere de beste tilbudene. Tidligere leverte de sine tjenester sine stort sett i vestfylket, nå er hele fylket deres tjenestearena.

Trekker anbud pga lokal journalist

Det er blitt avdekket tekstlikheter i et av deres anbud. – Vi ser alvoret i situasjonen, trekker oss fra anbudskonkurransen, og forteller vår historie for å hjelpe andre i å unngå gapestokken, melder Syte Data i Computerworld. Når de velger å trekke anbudet og dermed fratar seg en mulig inntekt, skyldes det en telefon fra en journalist i lokalavisen.

Kostnadssprekk – og regelbrudd?

Veterinærinstituttets tidligere sjef mener er etter boka, men kostnadene for KPMGs granskning av en varslingssak ser ut til å overskride grensene for nasjonale anbud. Granskning av varslene kostet til slutt det offentlige 3,6 mill (eks. mva.). Riksrevisjonen går nå gjennom Veterinærinstituttets regnskap, skriver Nationen.

Minnet om innovative anskaffelser

Privateide Tomb bygde grisehus for ca. 12000 kr per kvm, på offentlige Hvam ble det nær 69000. Fylkesordføreren i Akershus mener i Bondebladet at det virker som Tomb hadde fornuftig prosjektstyring: – Det ligner litt på unntaksbestemmelsen i offentlige anskaffelser. Innovative anskaffelser kaller man det ofte i det offentlige, sier han

Sjekker markedet, skal leie kontorer

Nkom har en leieavtale på kontorbygg som utløper i starten av 2027. I den forbindelse skal det lyses ut et anbud på leie av kontorlokaler. Derfor er må de undersøke markedet for å se hvor de kan få det beste tilbudet. I samarbeid med Statsbygg utvikles nå et beslutningsgrunnlag til departementet. De vil avgjøre rammene for anbudet i Agder.

Ny innkjøpsdirektør

Charlotte Ødegaard (37) er ny innkjøpsdirektør etter Henning Lutro i Studentsamskipnaden SiO. Med et årlig innkjøpsvolum på over 1,4 mrd innenfor eiendom, bolig, helse, trening, barnehage, servering, IKT og fellestjenester, har innkjøpsdirektøren viktig rolle for studentene i Oslo, heter det i en pressemelding.

Mest mulig kosteffektive anskaffelser, men …

En lærdom fra krigen i Ukraina er at forsvarsindustrien ikke kan dekke etterspørselen når krig truer.  Investerings- og anskaffelsesprosessene, og regelverket, er gjennom mer enn 30 år optimalisert for å sikre mest mulig kosteffektive anskaffelser, i et fallende marked med betydelig tilbudsoverskudd, til et forsvar som kontinuerlig har blitt bygget ned.

Statens betalings-atferd sjekkes

Rigrevisionen i Danmark er i gang med å undersøke om statlige virksomheter overholder gjeldende betalingsfrister i avtaler med private leverandører. I den forbindelse belyses også for hvor i saksbehandlingsprosessen av fakturaer kan oppstå forsinkelser, som kan være årsak til forsinket betaling. Etterforskningen omfatter statens 21 departementer.

Betaler for lite, null tilbud

Null tilbud. Dette ble resultatet da Stockholms kommun forsøkte å anskaffe voksenopplæring innen rørleggerarbeid og eiendom samt hotell og turisme. — Betalingen viser seg å være for lav, sier Per Hammar i bransjeorganisasjonen Almega. Stockholm by har kansellert denne anskaffelsen av voksenopplæring, melder upphandling24.se.

Innkjøpsprosesser utfordrer

Forsvarsmarkedets innkjøpsprosesser utfordrer opptil tre fjerdedeler av de potensielle leverandørene. Det er et stort potensial for utvikling og vekst i dansk forsvarsindustri, heter det i en ny analyse utarbeidet av IRIS Group. 80% av de sentrale selskapene i dansk forsvarsindustri at de ser et stort vekstpotensial innen de neste fem årene.

Ny anskaffelsesprosess i EU for skytjenester

DG Digital Services (DIGIT) i EU-kommisjonen lanserer et nytt dynamisk innkjøpssystem (CLOUD III DPS) for visse skytjenester. Innkjøpsordningen vil være Kommisjonens og andre EU-institusjoners hovedanskaffelseskanal for aktuelle skytjenester. Det vil gjøre det mulig å kjøre minikonkurranser som dekker deres behov for skytjenester.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.