En mur av taushet rundt pilotordning med kommuner på statlige avtaler

Anbud365: En mur av taushet rundt pilotordning med kommuner på statlige avtalerI tildelingsbrevet for 2022 fra Regjeringen fikk Statens innkjøpssenter i oppdrag å sette i gang en pilotordning der kommunene fikk mulighet til å delta på de gunstige avtalene innkjøpssentret etablerer. Siden har intet skjedd, trolig på grunn av at en nødvendig mva-avklaring har kjørt seg fast hos Skatteetaten – enten i form av en faglig «nøtt» eller et behov for nærmere politisk avklaring. Og leder av Statens innkjøpssenter, Kjetil Østgård og leder av KSAnskaffelsesforum, Linda Bamberg, venter.

Skriv ut artikkelen

Mens kommune-Norge gleder seg til å kunne frivillig slutte seg til de gunstige avtalene Statens innkjøpssenter får til, har det hittil drøyd halvannet år med å få til den nødvendige mva-avklaringen for en pilotordning. En mur av taushet omgir prosessen, Statens innkjøpssenter har bedt om avklaringen, men Skatteetaten kan overfor Anbud265 hverken bekrefte eller avkrefte om de har fått en slik forespørsel. Taushetsplikt er begrunnelsen. Det er Regjeringen selv som har bedt Statens innkjøpssenter sette i gang.

I januar i fjor skrev Anbud365:

«Det skulle settes i gang en pilotordning der kommune-Norge skulle ha mulighet til å kjøpe på Statens innkjøpssenteres avtaler – på oppdrag fra regjeringen. Men i september i fjor ble det bråstopp for arbeidet med ordningen. En moms-avklaring måtte til, og innkjøpssenteret bad Skatteetaten om en såkalt «bindende uttalelse» om hvordan dette med moms’en forholdt seg. Etter det er det blitt helt stille. Anbud365 spurte Skatteetaten om status, men taushetsplikt hindrer etaten i å si noe som helst. Ikke engang om det er kommet slik henvendelse fra innkjøpssenteret. – Vi ser fram til at situasjonen er avklart, sier leder av Statens innkjøpssenter, Kjetil Østgård til Anbud365 – uten å ytterligere kommentarer.»

Statens innkjøpssenter

Nå har vi tatt opp tråden og vi spurte Østgård om status og han svarte da: «Vi venter fortsatt på svar på vår forespørsel om bindende forhåndsuttalelse».

Finansdepartementet og Skatteetaten

Neste på listen var Finansdepartementet, der vi ble henvist til Skatteetaten, der seksjonssjef Astrid M. Dugstad Tveter i Skatteetaten svarte: «Skatteetaten kan hverken bekrefte eller avkrefte at vi har fått inn henvendelser fra Statens innkjøpssenter på grunn av taushetsplikten (se skatteforvaltningsloven § 3-1 første ledd)».

Det fremgår av regelverket Skatteetaten må forholde seg til ved en slik uttalelse det her er snakk om, at den bør avgis senest tre måneder fra fullstendig anmodning er mottatt. Men:

– Det kan imidlertid være flere årsaker til at en anmodning er forsinket. Noen ganger skyldes dette forhold på innsenders side, f.eks. at alle faktiske opplysninger ikke er opplyst i tilstrekkelig grad. Andre ganger skyldes dette at spørsmålene som er stilt er vanskelig og kompliserte og krever inngående vurdering, herunder ev. involvering fra flere seksjoner og faggrupper mv.

KS Anskaffelsesforum 

Også KSAnskaffelsesforum ble spurt, og leder av forumet, Linda Bamberg, svarer slik på Anbud365s spørsmål om status i mva-saken:

– Vi er godt kjent med situasjonen, og har hele tiden støttet arbeidet fra Statens Innkjøpssenter om å åpne for frivillig kommunal deltagelse på Statens Rammeavtaler.

Vi er også godt kjent med at mva-situasjonen er en sak som må utredes og konkluderes før denne løsningen skal kunne tas i bruk av KS sine medlemmer. Sakens parter er DFØ ogSkatteetaten/Finansdepartementet, og vi har full tillit til at staten finner en god og snarlig løsning på dette, konstaterer Bamberg i KSAnskaffelsesforum, og: – Vi gleder oss til å være med å fremme løsningen om frivillig kommunal deltagelse på Statens Rammeavtaler når de finansielle spørsmålene er avklart.

Bli den første til å kommentere på "En mur av taushet rundt pilotordning med kommuner på statlige avtaler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.