Vraket tilbudt underentreprenør etter at kontrakt var tildelt

Anbud365: Vraket tilbudt underentreprenør etter at kontrakt var tildeltOverhalla kommune har planer for Hunn skole (på bildet). Anbudskonkurransen i den forbindelse har fått et etterspill.

Skriv ut artikkelen

En lokal entreprenør trengte en underentreprenør i en anbudskonkurranse. Entreprenøren avholdt sin egen, privat anbudskonkurranse og kåret en vinner. Denne utfylte de nødvendige dokumentene og ble i tilbudet til kommunen oppgitt som valgt underleverandør. Entreprenøren benyttet underleverandørens merkevare og kompetanse for å vinne kommunens anbudskonkurranse. Da entreprenøren vant konkurransen vraket han underleverandøren og valgte en annen. Nå seiler det opp til en erstatningssak i Overhalla kommune i Trøndelag.

Utgangspunktet er at Overhalla kommune har planer om å bygge nye Hunn skole med tilhørende vann-, avløps- og veisystem. Dette interesserte den lokale entreprenørbedriften GL-Bygg, som imidlertid manglet kompetanse på vann og avløp, og trengte dermed en underentreprenør. De tok kontakt med Brødrene Brøndbo, som en av – trolig minst to – kandidater.

Etter levert pristilbud får Brødrene Brøndbo en epost fra GL-Bygg, der de blir bedt om å signere en forpliktelseserklæring som GL-Bygg skal bruke i sitt tilbud til kommunen. Brødrene Brøndbo ble også bedt om å fylle ut et ESPD-skjema. Brødrene Brøndbo trodde etter dette at de hadde vunnet den konkurransen om å bli underentreprenør som GL-Bygg hadde arrangert.

Valgt som underentreprenør …

Og ganske riktig: I tilbudet til kommunen oppgir GL-Bygg Brødrene Brøndbo som underentreprenør, noe som også fremgår av organisasjonskartet GL-Bygg hadde med i sine tilbudspapirer til kommunen.

GL-Bygg fikk kontrakten. Noen dager etter at det ble kjent, bekreftet GL-Bygg at Brødrene Brøndbo hadde den laveste prisen i konkurransen om å bli underentreprenør. Likevel forhandlet GL-Bygg videre om hvem som skulle bli underentreprenør, selv om tilbudsfristen var gått ut og kontrakten tildelt. Informasjon om dette kom første etter at kontrakt var tildelt. Det verserer påstander i lokalmiljøet om at GL Bygg hadde gitt konkurrenten innsyn i Brødrene Brøndbos tilbud, for deretter å be om nytt tilbud fra denne konkurrenten.

… og ble så vraket

Kort tid etter vraker GL-Bygg Brødrene Brøndbo som underentreprenør til fordel for konkurrenten, til tross for at i tilbudet kommunen mottok innen tilbudsfristen dokumenterte GL-Bygg at Brødrene Brøndbo var den utvalgte. Begrunnelsen for endret valg var at et revidert tilbud fra konkurrenten viste lavere pris enn Brødrene Brøndbo.

Da kontaktet Brødrene Brøndbo advokat, som krever erstatning fra GL-Bygg for de kostnader Brødrene Brøndbo har hatt i forbindelsen med den konkurransen de til slutt ble vraket. Det ulovfestede forhandlingsforbudet er brutt, ifølge brevet fra advokaten, som Anbud365 er gjort kjent med, GL-Bygg har opptrådt illojalt overfor Brødrene Brøndbo i den prekontraktuelle kontraktsfasen og GL-Bygg var avtalerettslig forpliktet til å inngå kontrakt med Brødrene Brøndbo.

Bestrider kravet

På vegne av GL-Bygg bestrider deres advokat at det er grunnlag for erstatning. Det er ikke inngått bindende avtale, og det er heller ikke brudd på forhandlingsforbudet eller lojalitetsplikten i kontraktsforholdet, heter det. Anbud365 har bedt GL-Bygg om en kommentar til saken, men de ønsker ikke å kommentere fordi det er en pågående konflikt, heter det i en epost fra GL-Bygg.

Anbud365 har også invitert Overhalla kommune til å kommentere, men ikke fått svar på henvendelsen.

Bli den første til å kommentere på "Vraket tilbudt underentreprenør etter at kontrakt var tildelt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.