Innovasjonspartnerskap som kan spare menneskeliv og millionbeløp

Anbud365: Innovasjonspartnerskap som kan spare menneskeliv og millionbeløpDet er et mål for innovasjonspartnerskapet til Troms og Finnmark fylkeskommune at løsningen skal være rimelig i anskaffelse, installasjon, drift og vedlikehold slik at det i kan tas i bruk på flest mulig av de 1.500 skredpunktene. - Skredutfordringene på fylkesvegene i Troms og Finnmark er så stor at vi er nødt til å tenke nytt og innovativt for å gi sikring for flest mulig, sier fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap).

Skriv ut artikkelen

Et innovasjonspartnerskap som kan redde liv og spare hundrevis av millioner kroner er nå inngått mellom Troms og Finnmark fylkeskommune og et konsortium bestående av Norconsult AS, NORSAR og Alcatel Submarine Networks AS. Sammen skal de utvikle en løsning som oppdager og varsler om snøskred som sperrer vei. På landsbasis er det rundt 1500 snøskredpunkt, og Norge bruker årlig nærmere 2 mrd på ulike skredtiltak. Målet er at den utviklede løsningen skal være klar for anskaffelse innen utgangen av 2023.

Det er veldig sjelden at kjøretøy i fart blir tatt av snøskred, men risikoen øker veldig hvis trafikantene stopper opp inne i et skredområde. Et typisk hendelsesforløp er at det først går et snøskred som sperrer veien, deretter kommer det et kjøretøy som stopper for snømassene og som da risikerer å bli tatt av nye snøskred i samme område.

Fylkesvegene i Troms og Finnmark har rundt 200 snøskredpunkt og på landsbasis er det rundt 1500 snøskredpunkt. Årlig bruker vi i Norge nærmere 2 milliarder kroner på ulike skredtiltak og Troms og Finnmark fylkeskommune bruker alene omtrent 175 millioner kroner på formålet.

Setter mennesker i fare

Snøskred er en stor samfunnsutfordring som utsetter mennesker for risiko og reduserer livskvalitet, hindrer framkommelighet og reduserer forutsigbarheten i hverdagen for både private og næringsliv. Skredutfordringene på fylkesvegene i Troms og Finnmark er så stor at man anser seg for nødt til å tenke nytt og innovativt for å gi sikring for flest mulig,

Troms og Finnmark fylkeskommune fikk sommeren 2020 10,3 mill fra Innovasjon Norge til å gjennomføre innovasjonspartnerskapsprosjektet. Et innovasjonspartnerskap tar utgangspunkt i det offentliges behov og i samarbeid med leverandørmarkedet skal man utvikle en løsning som løser samfunnsutfordringen.

Det er inngått en samarbeidsavtale mellom fylkeskommunen, Innovasjon Norge, Nasjonalt program for leverandørutvikling og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. Prosjektet eies av Troms og Finnmark fylkeskommune ved assisterende divisjonsdirektør samferdsel Per Bjørn Holm-Varsi og ledes av Espen Lauvlund Nilsen. Prosjekt startet høsten 2020 og går ut 2023.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap som kan spare menneskeliv og millionbeløp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.