Intensjonskunngjøringer: Leverandører, følg med!

Anbud365: Intensjonskunngjøringer Leverandører, følg med!Advokat og anskaffelsesekspert Arnhild D. Gjønnes i NHO slår alarm: Hvem passer på at intensjonskunngjøringene ikke blir et effektivt middel til å dekke over ulovlige direkteanskaffelser?

Skriv ut artikkelen

Leverandører, følg med! Oppfordringen kommer fra advokat og anskaffelsesekspert Arnhild D. Gjønnes i NHO og gjelder intensjonskunngjøringene. Disse har en tendens til å forsvinne under radaren, selv om de er et viktig verktøy for å demme opp for f.eks. korrupsjon. Mange leverandører følger ikke med om det er kontrakter de kunne ha levert på, men som tildeles uten konkurranse i strid med regelverket. Her er det, konstaterer Gjønnes, et åpenbart behov for at noen følger med – et tilsyn.

Ved å bruke en intensjonskunngjøring varsler en oppdragsgiver at hensikten er å inngå kontrakt direkte med en leverandør. En forutsetning for bruken er at anskaffelsesregelverket er fulgt, i de fleste tilfellene at man etter en grundig undersøkelse av markedet ikke finner andre som kan levere det som er ønsket. På den måten er en intensjonskunngjøring en sikkerhetsventil – eventuelt andre leverandører som kan levere, kan dermed bli informert om kontrakten og gripe inn ved å stille spørsmål til oppdragsgiveren. Og be om å få være med i kampen om kontrakt. Således er det er et bidrag til å sikre konkurransen.

Anbud365 får opplyst at NHO har fått henvendelser fra bedrifter som er rådet til å kontakte oppdragsgivere. I disse tilfellene har oppdragsgivere avlyst intensjonskunngjøringen og gått ut med en konkurranse.

Aktsomhetskrav

Advokat Gjønnes påpeker at det i denne forbindelses stilles aktsomhetskrav – som må være oppfylte – til oppdragsgiverne:

– EU-domstolen har slått fast i C19/13 Fastweb at begrunnelsen for å ta i bruk intensjonskunngjøring skal være klar og utvetydig. Potensielle leverandører skal kunne vurdere om de har mulighet til å levere, og klageinstansene – her hjemme Kofa og domstolene – skal kunne foreta en gransking om at bruken av intensjonskunngjøringen er i pakt med regelverket.

En intensjonskunngjøring er også til nytte dersom det er en anskaffelse som man antar liger utenfor regelverket, bruk av utvidet egenregi eller der det kan foreligge en enerett. I tillegg kommer der det foreligger vilkår for bruk av kontraktsinngåelse uten forutgående kunngjøring. Det kan også være på sin plass å benytte intensjonskunngjøring dersom i en løpende kontrakt gjennomfører vesentlige endringer – eller er i tvil om det er det. I et slikt tilfelle kan intensjonskunngjøringen fungerer som en sikkerhetsventil.

Hindre korrupsjon

– Bestemmelsen om intensjonskunngjøring er et verktøy for å forhindre korrupsjon, fremholder Gjønnes. Inngår man direkte kontrakt uten å kunngjøre, og heller ikke benytte en intensjonskunngjøring, havner man lett i en ulovlig direkteanskaffelse med fare for tilhørende overtredelsesgebyr. Det skal ikke være lov å hegne om en favoritt-leverandør uten å gjennomføre konkurranse om oppdraget der det er marked.

Så er spørsmålet om leverandørene følger med på Doffin for å finne om det er en intensjonskunngjøring som er aktuell for dem. NHO-advokaten har sine tvil:

– Jeg er redd det ikke er mange som følger godt med på dette, konstaterer hun. Noen er ikke klar over bestemmelsen eller har glemt den, andre har ikke tid, mens andre kanskje følger med, men kvier seg for å ta kontakt med oppdragsgivere i frykt for å gi ete inntrykk av å være brysom. Trolig passerer mange intensjonskunngjøringer ubemerket. Det er heller ingen andre som har som oppgave å følge med, enn si ta stikkprøver. Da er det et verktøy som skal forebygge korrupsjon som ikke virker etter hensikten, fordi ingen eller få følger med. Her kunne det virkelig vært behov for et tilsyn!

1 kommentar på "Intensjonskunngjøringer: Leverandører, følg med!"

  1. Øystein Sætrang | 12. mai 2021 på 14:48 | Svar

    Ikke følger med? Intensjonskunngjøringer har både CPV-kode og sendes ut direkte til leverandører via f.eks. Mercells varslingstjeneste. Intensjonskunngjøringer er derfor like lett å følge med på som utlyste konkurranser. Som oppdragsgiver forventer jeg at leverandørmarkedet klarer såpass.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.