Langt frem før leieunntaket i anskaffelsesreglene fjernes, om noen gang

Anbud365: Langt frem før leieunntaket i anskaffelsesreglene fjernes, om noen gangStortingsrepresentant Lars Haltbrekken (t.v.) spurte, næringsminister Jan Christian Vestre svarte – om leieunntaket i anskaffelsesregelverket.

Skriv ut artikkelen

Leieunntaket i anskaffelsesreglene må utredes grundig før det eventuelt fjernes. Og en slik eventuell utredning bør vente til at Anskaffelsesutvalget, som er i gang, er ferdig med sitt arbeid. Dette slo næringsminister Jan Christian Vestre fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. M.a.o. er det vanskelig å se for seg at leieunntaket snarlig står for fall, om noen gang.

Det skriftlige spørsmålet som statsråden besvarte, kom fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken. Han pekte på at kommunene i dag er pålagt å sjekke lønns- og arbeidsforhold ved kjøp gjennom lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Ved inngåelse av leieforhold er ikke kommunene pålagt å gjøre dette, fremholdt han, og spurte: Vil statsråden ta initiativ til endring av lovverket slik at kommunene blir pålagt å sjekke lønns- og arbeidsforhold også ved leie?

Enkelte unntak

I sitt svar minnet næringsministeren om at anskaffelsesregelverket skal fremme effektiv bruk av samfunnets ressurser og sikre at det offentlige opptrer med integritet. Regelverket har imidlertid enkelte unntak, for eksempel begrunnet i sikkerhetsmessige forhold ved bestemte anskaffelser. Erverv eller leie av jord, eksisterende bygninger eller annen fast eiendom eller rettigheter til slik eiendom er unntatt. Også den tidligere forskriften om offentlige anskaffelser fra 2006 hadde et unntak for leiekontrakter. – Dersom forskriften endres slik at unntaket fjernes, vil regelverket i sin helhet i utgangspunktet gjelde for leiekontrakter, slo statsråd Vestre fast, og:

– Begrunnelsen for unntaket er at leie av fast eiendom har enkelte særtrekk som gjør at anskaffelsesreglene ikke alltid er passende. Dette er blant annet fordi geografisk beliggenhet er av svært stor betydning i leieforhold, slik at markedene er utpreget lokale.

Grundig utredning

Næringsministeren mente i sitt svar at dersom det skal gjøres vesentlige endringer i anskaffelsesreglenes bruksområde, bør det foretas en grundig utredning, bl.a. av de samfunnsøkonomiske konsekvensene av en endring. Også handlingsrommet etter EØS-avtalen vil være et punkt som må utredes, poengterte han og pekte på at Anskaffelseslovutvalget ifølge sitt mandat skal klargjøre hvor det finnes et nasjonalt handlingsrom innenfor anskaffelsesregelverket. – En eventuell nærmere utredning av virkningene ved å avvikle leieunntaket bør derfor, etter min oppfatning, avvente til utvalget har levert sine utredninger, slo statsråden fast.

Bli den første til å kommentere på "Langt frem før leieunntaket i anskaffelsesreglene fjernes, om noen gang"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.