Innovasjonspartnerskap vil kunne spare samfunnet for milliardbeløp

Anbud365: Innovasjonspartnerskap vil kunne spare samfunnet for milliardbeløpDen endelige konklusjonen på hvor vellykket ordningen med Innovasjonspartnerskap er må vi vente med, men at det er vel verdt investeringen er det ingen tvil om, skriver artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

Av Ingebjørg Harto, daglig leder, Leverandørutviklingsprogrammet

Som omtalt i Anbud 365 18.10 har staten gjennom Innovasjon Norge i en periode på fem år formidlet totalt 320 millioner i støtte til utvikling av nye løsninger gjennom offentlig-privat samarbeide. Både de involverte offentlige virksomhetene og bedriftene har lagt inn betydelige egne ressurser i tillegg til støtten. Resultatene kan spare samfunnet for milliardbeløp og gi bedre, mer klimavennlige og bærekraftige løsninger.

Et godt eksempel er sveiseteknologien utviklet av sunnmørsbedriften Prodtex i samarbeid med Statens vegvesen. Resultatene er imponerende; ikke bare reduseres CO2-utslippene med 50 prosent, men det er anslått en milliard kroner i kostnadsbesparelser på større bruprosjekter. Samtidig har løsningen bidratt til en økning fra 20 til 50 ansatte i en liten distriktsbedrift, økning i omsetningen fra 200 til 400 millioner og den nye teknologien har gitt internasjonale muligheter for selskapet. Dermed er gevinstene i dette prosjektet alene langt mer enn investeringene for hele ordningen med Innovasjonspartnerskap.

Florø-bedriften Retrams har i samarbeid med Helse Bergen HF utviklet en løsning som gir sykehuset full oversikt over sine kirurgiske instrumenter. Denne teknologien, som baserer seg på unike DNA-markører i stålet på instrumentene, effektiviserer prosessen med å finne, vaske og sterilisere utstyret. Resultatet er en betydelig ressursbesparelse og bedre pasientbehandling. Løsningen er nå i ferd med å spres til flere sykehus i Norge og leverandøren opplever betydelig interesse for løsningen fra utlandet.

De siste årene har vi merket hvordan klimaet er i endring og sett noe av hvilke konsekvenser dette kan få. I 2016 ble Bærum rammet av et styrtregn som førte til skader på offentlig og privat eiendom i 50 millioners-klassen. Gjennom Innovasjonspartnerskapet Innovann er det nå utviklet en løsning som analyserer risikoen og kostnadene forbundet med overvannsflom. Planen gir henvisninger for hva som kan gjøres både på kort og på lang sikt, og inkluderer fremtidige planer for områder det skal bygges, rehabiliteres eller gjøres andre inngrep. Ved å ha en slik langsiktig plan og oversikt blir klimaavtrykkene og inngrepene mindre. Kommunen får dermed mer og bedre klimatilpasning for pengene, samtidig som de vil kunne unngå de største skadene som følge av hyppigere styrtregn og overvannsflom i kommunen.

Dette er bare tre av 29 igangsatte prosjekter, hvorav 13 er avsluttet og hele 11 gått til kjøp. I innovasjonssammenheng er dette et svært høyt tall! Den endelige konklusjonen på hvor vellykket ordningen med Innovasjonspartnerskap er må vi vente med, men at det er vel verdt investeringen er det ingen tvil om.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap vil kunne spare samfunnet for milliardbeløp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.