Lanserer fire nye verktøy for innovative anskaffelser

Anbud365: Lanserer fire nye verktøy for innovative anskaffelserI Bærum er vi tydelige på at innovative anskaffelser er langt mer enn en anskaffelse. Det handler om prosesser som skal støtte opp om, og bidra til utvikling i kommunens tjenester og produkter, ifølge anskaffelsessjef i Bærum kommune, Heidi E. Rygg.

Skriv ut artikkelen

Fire nye verktøy for innovative anskaffelser kommer nå fra Nasjonalt program for leverandørutvikling. På et webinar nylig fikk Bærum kommune innsyn i et av disse. Verktøyene synliggjør hvilke aktiviteter, vurderinger og beslutninger som bør gjøres for å øke kvaliteten på anskaffelsesprosessen og øke sjansen for å lykkes med anskaffelsen og måloppnåelse. Verktøyene er ment som hjelp i planlegging og gjennomføring av en innovativ anskaffelse.

I bloggen til Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) beskrives Bærum som en kommune som gjør mange spennende anskaffelser, både innovasjonsvennlige – og anskaffelser av innovasjon. Men kommunen er klar på at det er potensial for å videreutvikle innovative anskaffelser som et enda sterkere strategisk verktøy i hele kommunen.

I samarbeid med LUP har kommunen derfor startet et opplæringsløp. Webinarer er gjennomført med god tverrfaglig deltakelse, heter det, og på dagsorden har stått kompetansebygging og erfaringsutveksling på tvers. På et webinar nylig ble kommunen presentert for det første av LUPs fire nye verktøy for innovative anskaffelse. Disse verktøyene synliggjør hvilke aktiviteter, vurderinger og beslutninger som bør gjøres for å øke kvaliteten på anskaffelsesprosessen og øke sjansen for å lykkes med anskaffelsen og måloppnåelse.

Verktøyene

Verktøyene er, heter det i en omtale på bloggen til LUP, ment som hjelp i planlegging og gjennomføring av en innovativ anskaffelse med følgende tema:

  • verktøy for oppstart av en innovativ anskaffelse
  • verktøy for utarbeidelse av behovsbeskrivelse og planlegging av behovsarbeidet
  • verktøy for ledelsesforankring av en innovativ anskaffelse
  • verktøy for planlegging og gjennomføring av tidlig markedsdialog,

Samhandling

– Samhandling på tvers er viktig for å løfte «hele kommunen» på dette området. Her har kommunen potensial til utvikling, det blir viktig at vi lærer av hverandre, løfter opp suksessfaktorer og bygger kompetanse, sier anskaffelsessjef i Bærum kommune, Heidi E. Rygg, i et intervju på LUP-bloggen. I Bærum er vi tydelige på at innovative anskaffelser er langt mer enn en anskaffelse. Det handler om prosesser som skal støtte opp om, og bidra til utvikling i kommunens tjenester og produkter.

Hun understreker at suksessfaktoren for å lykkes ligger i konsept- og planleggingsfasen. Tenke nytt, gjøre ting annerledes, utforske behovet bredere, osv. Det er ingen fasit på hvordan dette skal gjøres, men kompetanse på ulike metoder/verktøy for rotårsaksanalyser og behovsanalyser er viktig. Her ligger mulighetene til økt samhandling.  

– Oppstartsverktøyet er et nyttig verktøy for involvering og refleksjon om målene med anskaffelsen: Hvorfor gjør vi dette, hva ønsker vi å oppnå, hvordan gjør vi det osv., ifølge Rygg.

Bli den første til å kommentere på "Lanserer fire nye verktøy for innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.