Liker ikke egenregi-løsning, blir begrensede muligheter for å tjene penger

Anbud365: Liker ikke egenregi-løsning, blir begrensede muligheter for å tjene pengerKommunedirektør Randi Dyrnes i Sunndal kommune forsikrer at kommunen vil samarbeide om å finne gode løsninger på de utfordringene Sunndal Næringsselskap har som følge av en tjenestekjøpavtale med kommunen.

Skriv ut artikkelen

Sunndal kommune hadde avtaler med næringsselskapet i kommunen som brøt med anskaffelsesregelverket, men som åpnet for at selskapet kunne tjene penger på oppdrag fra andre. Regelbrudd kunne ikke kommunen leve med og overtok hele eierskapet, slik at de kunne kjøpe tjenester fra selskapet uten kunngjøring, i egenregi.  Men da ble det smått med inntekter fra andre etter 80-20-regelen, og selskapet ser seg nå om etter andre inntektsmuligheter. Kanskje et datterselskap?

Bakgrunnen er at Sunndal Næringsselskap AS tidligere var eiet av kommunen med 51% og lokalt næringsliv med 49%. Som følge av en sak i nabokommunen Oppdal for nær et par år siden ble KS Advokatene bedt om å se på avtaler som var inngått mellom næringsselskapet og kommunen – uten kunngjøring.

Dommen fra KS Advokatene var klar – dette dreide seg om kunngjøringspliktige anskaffelser. Kommunen spurte også om hvordan dette ville stille seg dersom kommunen var eneste eier av selskapet. Da var svaret fra advokatene at det er å regne som utvidet egenregi, slik at kommunen kan gi slike oppdrag til selskapet, uten at en må gå ut med kunngjøring.

Legger begrensninger

Tjenestekjøpsavtalen med Sunndal kommune legger begrensninger på aktiviteten i Sunndal Næringsselskap AS (SUNS), melder Aura Avis. Det betyr blant annet at selskapet i dag har begrenset mulighet til å jobbe med synergier i f.eks. prosjektet Sirkulære Sunndal.

Da SUNS i fjor ble et heleid kommunalt aksjeselskap, innebar det at 80% av inntektene i selskapet skal komme fra Sunndal kommune, og bare inntil 20% fra andre aktører. Dette skaper utfordringer når det gjelder omfanget av salg av tjenester til andre. Tidligere kom rundt halvparten av inntektene fra andre, som Sunndal Næringsforening og Sunndal Næringseiendom.

Etablere datterselskap?

Derfor vurderer styret som er midt oppe i et omfattende strategi- og omstillingsarbeid, bl.a. å etablere et datterselskap. Det vil kunne ta på seg inntektsgivende arbeid uten at det kommer i konflikt med tjenestekjøpsavtalen med Sunndal kommune.

Dette vil kunne gi økt inntjening i selskapet, og igjen gi større muskler, som muligheten til å ansette flere, fremgår det av en redegjørelse formannskapet i kommunen nylig fikk. Ifølge KS-utredningen er det mulig å opprette et slikt datterselskap uten at det kommer i konflikt med anskaffelsesregelverket. Da organiseres virksomheten i næringsselskapet i to selskap, der det ene kan levere tjenester til markedet og det andre til Sunndal kommune.

Et annet alternativ er å gå tilbake til den modellen som var, om man ikke vil fortsette som i dag – med ett selskap, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Liker ikke egenregi-løsning, blir begrensede muligheter for å tjene penger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.