Nytt regelverk trenger skjerpet kontraktoppfølging for å lykkes

Anbud365: Nytt regelverk trenger skjerpet kontraktoppfølging for å lykkesDersom anskaffelsespraksis og – regler skal tjene sin hensikt fullt ut, må det brukes ressurser og oppmerksomhet til kontraktoppfølging, heter det i kommentaren under.

Skriv ut artikkelen

(En anbud365–kommentar) Kontraktoppfølgingen i det offentlige må skjerpes dersom bruken av det nye anskaffelsesregelverket skal bli en suksess når det gjelder alle samfunnshensynene. I motsatt fall kan man spørre om dette verktøyet er det rette.

Det nye regelverket for offentlige anskaffelser trer i kraft 1. januar 2017, og med dem en sterkere betoning av samfunnsansvar. Offentlige virksomheter skal i sine kontrakter bidra til en hel del – lavutslippssamfunnet, menneskerettigheter, innovasjon, etikk og lærlingplasser. I tillegg skal arbeidskriminalitet bekjempes. PÅ Anskaffelseskonferansen 2016 i regi av Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) ble «verktøyrollen» fremhevet. Samtidig skal det gjøres effektive anskaffelser – best mulig kvalitet til minst bruk av skattepenger.

Med den økende kompetansen blant offentlige innkjøpere er det grunn til å ha tro for at verktøyet vil virke. Det gjelder også for anskaffelser under de nye nasjonale terskelverdiene, selv om noen miljøer synes fulle av mistro til det.

Kontraktoppfølgingen

Det er imidlertid en barriere som kan bli kritisk, og det er toppledelsen rundt omkring i offentlige virksomheter.  Vi må ile til med å slå fast at mange steder er erkjennelsen av og forståelsen for anskaffelsers betydning tilfredsstillende og vel så det, og i mange andre virksomheter er man godt på vei.

Fortsatt er det imidlertid slik at kontraktoppfølging er en akilleshæl. Det varierer fra den nedarvede holdning om at så snart en kontrakt er undertegnet og leverandøren i gang, så behøver man ikke lenger tenke på det. Før om to, tre, fire år. På den andre yttersiden er det virksomheter som baler med hvordan de skal finne løsninger på effektiv leverandøroppfølging gjennom hele verdikjeden. Blant de som har stått frem med praktisk handling er Helse Sør–Øst og Oslo kommune verd å nevne.

Mer til kontraktoppfølging

Dersom anskaffelsespraksis og – regler skal tjene sin hensikt fullt ut, må det brukes ressurser og oppmerksomhet til kontraktoppfølging. Det hjelper ikke med all verdens gode krav eller hensikter dersom kontrakten ikke effektivt følges opp. Gjøres ikke det, så vil de som unndrar seg kravene eller satser på at de ikke følges opp, kunne vinne fram. Vi er ganske trygge på at det ikke er bra.

Derfor må det satses penger. Det gjelder kompetanse, praktiske løsninger og systematiske planer for effektive rutiner. I en travel hverdag er det lett at kontraktoppfølgingen kommer i bakgrunnen dersom nødvendige ressurser og ledelsesforpliktelse er på plass. Det betyr et innslag i den årlige kampen om budsjettkronene.

Vi er ikke i ringeste tvil om at mer ressurser til økt kontraktoppfølging er blant de aller beste investeringene. Ikke minst samfunnsmessig. Suksessen til det nye anskaffelsesregelverket som effektivt verktøy på dette området står og faller med skjerpet kvalitet i kontraktoppfølgingen.

Bli den første til å kommentere på "Nytt regelverk trenger skjerpet kontraktoppfølging for å lykkes"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.