Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4.november

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4.novemberDirektoratet for forvaltning og IKT (Difi) , her ved avdelingsdirektør Dag Strømsnes, har etablert veiledninger og nye nettsider til hjelp ifm det nye regelverket for offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Nye veiledninger og nettsider med råd og vink til håndteringen av det nye regelverket for offentlige anskaffelser. Norsk småbedrift kapret europeisk storkontrakt. I Danmark er det tatt initiativ til å gjøre ESPD– skjemaet – «det håpløse skjema» – enklere. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nye nettsider stappfulle av gode råd

Nye nettsider og nye veiledninger strømmer på i forbindelse med det kommende, nye regelverket, som trer i kraft 1. januar 2017:

  • Nærings– og fiskeridepartementet har etablert en egen side for offentlige anskaffelser, der man bl.a. kan finne de veiledninger departementet hittil har ferdigstilt – ved siden av mye annet viktig stoff knyttet til nytt og gammelt regelverk.

Krever lærlingplikt for flere

Byrådet i Bergen kommune ønsker at regelverket med plikt til å kreve bruk av lærlinger også skal omfatte private bygge- og anleggskontrakter som subsidieres av det offentlige med mer enn 50 %. Også visse varekontrakter bør inkluderes i plikten til å kreve bruk av lærlinger.

Småbedrift kapret europeisk storkontrakt

– Man trenger ikke å være et stort selskap for å lande kontrakter med store organisasjoner i Europa. Det sier daglig leder Espen Holje i det Hamar-baserte firmaet Escio til digi.no etter at de leverte et nytt datasystem til Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) tidligere denne måneden. Selskapet har ni ansatte.

Vil kreve flere merkede produkter

Offentlige og private innkjøpere i Svanens innkjøpernettverk vil kreve mer som er miljømerket, økologisk og Fairtrade. Ola Elvestuen, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, er positiv til initiativet.

Nasjonal anskaffelse av kystvaktfartøy i gang

Regjeringen fremskynder anskaffelsen av tre nye kystvaktfartøy. Forsvarsmateriell har fått i oppdrag å gjennomføre anskaffelsen av de nye kystvaktfartøyer. Anskaffelsen vil bli gjort etter «Anskaffelsesreglement for Forsvarssektoren» med nasjonal konkurranse. For tiden pågår prekvalifisering av norske verft.

Konkurranse på like vilkår på jernbanen

Regjeringen gradvis innfører gradvis konkurranse også på det nasjonale persontransportmarkedet. Da er det sentralt at også norske jernbaneforetak kankonkurrere på like vilkår som jernbaneforetak fra andre EØS-land, ifølge Regjeringen i en proposisjon (Prop. 8 L (2016–2017)) om visse endringer bl.a. i jernbaneloven.

Verdibaserte anskaffelser

Utgangspunkt for verdibaserte anskaffelser er helsetjenestens kjernevirksomhet: Å drive god og effektiv pasientbehandling. Prosjektleder Henriette Ellefsen Jovik i Medtek Norge skriver i publikasjonen HMT nr. 4 om verdibaserte anskaffelser.

Kontraktsoppfølging av etiske krav

§5 i ny LOA krever at oppdragsgivere stiller etiske krav i risikoanskaffelser. Unnlater oppdragsgiver å følge opp kravene kan det få følger, ikke bare for oppdragsgiver, men også for arbeiderne kravene er ment å beskytte. På kurset lærer du metoder for kontraktsoppfølging av etiske krav.

Vil gjøre «håpløst skjema» enklere

For noen virksomheter har det tatt opp til tre dager å forstå og fylle ut det 20 sider lange skjemaet (ESPD)som kreves dersom man vil levere tilbud til det offentlige. Danske Virksomhedsforum for enklere regler ber sin regjering arbeide for forenklingsforslag, melder Dansk Industri.

Konsulentantall i Sverige tredoblet

Konsulentsektoren vokser i takt med at deres kunder velger å gjøre avtale med konsulenter som gjør utredninger, prosjekterer bygg etc. I Sverige har antall yrkesaktive konsulenter økt fra knapt 100 000 til ca. 300 000 gjennom de fire siste tiårene, eller fra tre til seks prosent av den totale sysselsettingen, viser en fersk rapport.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4.november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.