Øyner mulighet for koordinert, nordisk samarbeid om innovative anskaffelser

Anbud365: Øyner mulighet for koordinert, nordisk samarbeid om innovative anskaffelserProgramleder Per Harbø i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) er svært fornøyd med å se at arbeidet programmet har gjort, skaper interesse fra utlandet.

Skriv ut artikkelen

– Vi som er opptatt av innovasjon gjennom offentlige anskaffelser øyner nå en mulighet for et mer koordinert samarbeid. Vi har mange felles utfordringer. Det understreker programleder Per Harbø i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) i en kommentar til Anbud365. Akkurat nå er det danskene som viser stor interesse for å høre om hva leverandørutviklingsprogrammet er og har fått til. Om Danmark vil etablere noe liknende er uvisst, men det er nå invitert til nytt, stort informasjonsmøte hos naboene i sør.

I forkant av sommerferien fikk en rekke danske toppledere høre nærmere om erfaringene fra LUP. Initiativet kom fra danske Center for Offentlig Innovation (COI), eiet av Finansministeriet, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. Senteret har fått i oppdrag å avklare om og eventuelt hvordan man i Danmark kan etablere et likeverdig partnerskap som det norske Nasjonalt program for leverandørutvikling. 

Analysesjef Ole Bech Lykkebo i COI

Analysesjef Ole Bech Lykkebo i COI sier til Anbud365 at interessen for hva det norske leverandørprogrammet får til, er betydelig. Fordi covid-19-tiltakene begrenset møtet før sommerferien, er det invitert til nytt informasjonsmøte 9. september. Lykkebo understreker at det ikke er noe vedtak i Danmark om å etablere noe liknende program som det norske.

Utslippsfrie byggeplasser

– Imidlertid har regjeringen og Folketinget besluttet store utslippskutt i årene fremover, og i den forbindelse er det f.eks. særlig interesse knyttet til utslippsfrie byggeplasser i Norge, der leverandørutviklingsprogrammet spilte en sentral rolle ved etableringen, fremhever Lykkebo.

I tilfelle Danmark velger å organisere et innovasjonsprosjekt eller – program etter norsk mønster, vil det måtte tilpasses danske forhold. Det er nå ti år siden leverandørutviklingsprogrammet fant sin organisasjonsform. I den tiden er det skjedd mye på innovasjonsfronten også i Danmark, som det må tas hensyn til dersom ledelsen i COI velger å beslutte å sette i gang en prosess inspirert av kunnskapen de får og har fått om leverandørutviklingsprogrammet. Automatisk gjenbruk er neppe aktuelt.

Skapt interesse i utlandet

Programleder Per Harbø i Nasjonalt program for leverandørutvikling er svært fornøyd med å se at arbeidet programmet har gjort, skaper interesse fra utlandet. – Det forteller oss i programmet, partnere og eiere at vi er på riktig vei, påpeker han overfor Anbud365. Danskene viser nå interesse for hvordan vi nordmenn har organisert vårt arbeid og forent våre krefter gjennom Økosystemet for innovative anskaffelser og Leverandørutviklingsprogrammet.

– Om de lykkes i Danmark å etablere noe a la Nasjonalt program for leverandørutvikling er for tidlig å si, fremholder Harbø, men vi skal bidra med erfaringer inn i prosessen og hjelpe de ta et informert valg. Vi vil uansett ha et blikk mot våre naboland hvis vi ser samarbeidsmuligheter. Skulle det imidlertid bli noe tilsvarende LUP i Danmark er jeg overbevist om at det vil styrke begge lands arbeid på området.

Samtidig poengterer han at de har mye kunnskap å hente hos danskene fra norsk side, og: – Vi som er opptatt av innovasjon gjennom offentlige anskaffelser øyner nå en mulighet for et mer koordinert samarbeid. Vi har mange felles utfordringer. Kanskje vi kan løse noen i fellesskap?

Bli den første til å kommentere på "Øyner mulighet for koordinert, nordisk samarbeid om innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.