Rapport: Laveste totaløkonomipriser og laveste klimabelastninger henger sammen

Anbud365: Rapport Laveste totaløkonomipriser og laveste klimabelastninger henger sammenPotensialet for det offentliges grønne og sirkulære anskaffelser er undersøkt for danske Miljøstyrelsen, her ved sin direktør, Lars Hindkjær.

Skriv ut artikkelen

Det å tenke sirkulærøkonomi i forbindelse med en anskaffelse og velge produkter med lavest klimabelastning fører ikke til høyere priser, men tvert imot til lavere priser når totaløkonomien tas i betraktning. Dette er en av konklusjonene i en fersk rapport utarbeidet for danske Miljøstyrelsen. Og markedet står allerede klart til å tilby sirkulære forretningsmodeller for mange produkter.

Rapporten «Prisen for Cirkulære Indkøb» er skrevet for Miljøstyrelsen, men ansvar for innhold og analysene ligger hos forfatterne. Det er potensialet for det offentliges grønne og sirkulære anskaffelser som er undersøkt. Sirkulære anskaffelser omfatter både valg av bærekraftige materialer og produkter, utnyttelse av ressurser, forlengelse av produkters levetid, deling av produkter, tjenesteprodukter og gjenbruk av produkter etter endt levetid.

Med i regnestykket er totaløkonomi, samfunnsøkonomi og klimabelastning for forskjellige typer sirkulære anskaffelser for åtte forskjellige produktområder. Anskaffelsene er lagt til rette slik at de fremstår som typiske kommunale innkjøp. Metoden for analysen har omfattet innhenting av anslåtte priser fra både innkjøpere, leverandører og Statens og Kommunernes Indkøbsservice og vurdering av mulige sirkulære forretningsmodeller.

Sammenheng pris + klimabelastning

Konklusjonen etter undersøkelsen er at det for stort sett alle produktområder er en sammenheng mellom de laveste totaløkonomipriser og de laveste klimabelastningene. Det å tenke sirkulærøkonomi i forbindelse med en anskaffelse og velge produkter med lavest klimabelastning fører altså ikke til høyere priser, men tvert imot til lavere priser når totaløkonomien tas i betraktning.

For produkter med kortere levetid som f.eks. bærbare pc-er og hvitevarer konkluderes det med at forlengelse av produktets levetid er avgjørende for å redusere utslippet av klimagasser, heter det i rapporten. Dessuten spiller energiforbruket i bruksfasen en viktig rolle for mange produkter og bør regnes med i totaløkonomisk pris når det velges produkter.

Elbiler

Elbiler er både billigere og mer klimavennlige selv når oppstilling av ladepunkter og produksjon av bilenes batterier tas med i beregningen. Elbilene har imidlertid, fremgår det av rapporten, et større utslipp av svoveldioksid og partikler forbundet med batteriproduksjon enn bensinbiler.

En annen konklusjon fra undersøkelsen gjelder en konkret anskaffelse ved Århus universitetssykehus. Den viste at det kan oppnås en reduksjon av klimagasser uten økning i omkostningene ved å skifte fra engangsemballasje til en flergangsløsning enten i plast eller porselen.

Markedet er klart

Endelig avdekket undersøkelsen at markedet allerede står klart til å tilby sirkulære forretningsmodeller for mange produkter. Alle de måtene å kjøpe sirkulært på som er belyst i forbindelse med undersøkelsen, er tilgjengelig i markedet i dag.

Bli den første til å kommentere på "Rapport: Laveste totaløkonomipriser og laveste klimabelastninger henger sammen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.