Foreslår landsdekkende ordning med miljørådgivere for innkjøp

Anbud365: Slår til lyd for landsdekkende ordning med miljørådgivere for innkjøpKlima Østfold, her ved daglig leder Guro Nereng, har et prosjekt som heter «Bistand til fossilfrie transportinnkjøp». Det tilbyr gratis bistand til kommuner med klimaråd i planlegging og gjennomføring av anskaffelsene (foto: Klima Østfold).

Skriv ut artikkelen

Å kjøpe inn klimaløsninger for «hyllevarer» kan være utfordrende fordi det er krevende for brukerne og innkjøpsrådgiverne å få oversikt over beste tilgjengelige teknologi som dekker deres behov. Dette slår Klima Østfold fast i et innspill til arbeidet med handlingsplanen for økt andel grønne og innovative offentlige anskaffelser. De slår derfor til lyd for etablering av en landsdekkende rådgiver-ordning.

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet har Digitaliseringsdirektoratet ansvar for utarbeidelse av handlingsplanen. Den skal utvikles i samarbeid med Miljødirektoratet. Til arbeidet er det kommet en rekke innspill, også fra Klima Østfold. Klima Østfold er et samarbeid mellom kommuner, fylkeskommunen og fylkesmannen om innsats for å begrense klimaendringene.

Ikke alle innkjøp er eller skal være innovative, skriver Klima Østfold i sitt innspill: – Det å kjøpe inn klimaløsninger som er det vi betegner som «hyllevare» kan likevel være utfordrende fordi det er krevende for brukerne og innkjøpsrådgiverne å få oversikt over beste tilgjengelige teknologi som dekker deres behov. Selv om det finnes gode nok løsninger kan dette likevel glippe.

Avgjørende med tid og ressurser

– Vår erfaring er at det er avgjørende å ha tid og ressurser til forarbeid for å finne de gode klimaløsningene i hvert enkelt innkjøp, fremholder Klima Østfold. Med et grundig forarbeid kan man dessuten oppnå trygghet i å stille konkrete, ambisiøse og realistiske minimumskrav/kravspesifikasjon, med tilstrekkelig antall deltakere i konkurransen. Dette gjør evalueringen av tilbudene veldig mye lettere, fordi man ikke trenger utarbeide målbare klima- og miljøkriterier. Avhengig av situasjonen kan disse suppleres av krav og vekting. Både kartlegging og gjennomføring krever likevel spesialisert kompetanse.

Deres prosjekt «Bistand til fossilfrie transportinnkjøp» tilbyr gratis bistand til kommuner med klimaråd i planlegging og gjennomføring av anskaffelsene. I tillegg gjør prosjektet det lettere å gjennomføre innkjøp av klimaløsninger i litt mer komplekse anskaffelser.

Over hele landet

Det er en modell, skriver Klima Østfold, som de mener må på plass over hele landet. Rådgivere bør være spredt over hele landet, og rådgivningen bør skje der innkjøpet skal skje og når det planlegges, heter det: – Vi tror særlig at det å unngå forbruk krever menneskelige ressurser med tid til å utvikle og forankre forpliktende rutiner sammen med kommuneansatte og -ledelse. Vi foreslår én rådgiver per tema per geografiske område som en start.

– Vår erfaring er at kommuner per i dag ikke benytter eksterne konsulenter på disse oppgavene, fremholder Klima Østfold. Kommuner har ikke kapasitet eller midler til å hente inn dette, samt at det kompliserer prosessene. En slik tjeneste fra det offentlige vil dermed ikke ta marked fra konsulenter.

De reiser også spørsmål om Nasjonalt program for leverandørutvikling og det foreslåtte virkemiddelet bør samvirke, eller om de bør være ett virkemiddel som dekker de to ulike segmentene, altså innovasjon og «hyllevare». Et slikt virkemiddel er naturlig å vurdere også i den varslede utredningen av samordning av fylkeskommunale og kommunale innkjøp, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Foreslår landsdekkende ordning med miljørådgivere for innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.