Småkommune fikk knallhard revisjonskritikk for sine anskaffelser

Anbud365: Småkommune fikk knallhard revisjonskritikk av sine anskaffelser Bykle kommune med ordfører Jon Rolf Næss i spissen har fått en revisjonsrapport som bl.a. peker på en rekke feil i forbindelse med anskaffelser knyttet til bygging av et helsehus (foto: Anders Martinsen).

Skriv ut artikkelen

Brudd på brudd, enten på regelverk eller rutiner, preger anskaffelser som den lille Agder-kommunen Bykle foretok seg under bygging av et helsehus. Det fremgår av en rapport fra Agder kommunerevisjon. Blant annet gjorde man en kontrakt verd om lag to millioner med et lokalt firma uten anbudskonkurranse – firmaet var godt kjent i Bykle og ble derfor valgt, heter det. Revisjonen oppsummerer sin kritikk i sju punkter.

Bykle med om lag 1000 innbyggere er den nordligste kommunen i Agder. Kommunen skulle bygge helsehus. Det kom til å koste 115,1 mill i stedet for 98 mill. og Agder kommunerevisjon slår fast at mye gikk galt: Brudd på investeringsreglementet, brudd på attestasjons- og tilvisningsreglement, brudd på anskaffelsesregelverk og at kommunen ikke har arkivert dokumentasjon i henhold til arkivloven.

Det var Agderposten som skrev om saken først.

Brudd på anskaffelsesregelverket

Når det gjelder anskaffelser, konkluderer revisjonen med at det har foregått brudd på anskaffelsesregelverket. Dette knytter seg til en ulovlig direkte anskaffelse, manglende konkurranseutsetting av anskaffelser, manglende skriftlige avrop på eksisterende rammeavtaler/skriftlige avtaler, manglende anskaffelsesprotokoller samt manglende skriftlighet (bl.a. vurderinger av anskaffelsenes verdi).

Blant de anskaffelsene revisjonen stiller spørsmål om, er en konsulentrapport om «ankomst og tomt» som beløper seg til kr 290 385, altså langt over grensen på 100 000 kroner. Når det gjelder konsulentfirmaet som er benyttet, ser også revisjonen det kritikkverdig at firmaet sto for både prosjekteringsledelse og prosjektering: – Dersom det er samme firma som står for prosjekteringen og prosjekteringsledelsen, vil prosjekteringslederens uavhengighet utvannes. Dette medfører samtidig svekket mulighet for kontroll for byggherren.

Valgte firma som var godt kjent

Agder kommunerevisjon finner det ulovlig at Bykle hentet et VVS-firma uten anbud. Regningen derfra kom på drøyt to mill. Firmaet var godt kjent i Bykle fra før og ble derfor valgt, skriver Agderposten. Kommunerevisjonen vurderer dette til «å være en ulovlig direkte anskaffelse. Dette innebærer et grovt brudd på anskaffelsesreglementet, og revisjonen finner dette svært kritikkverdig. Videre finner revisjonen det kritikkverdig at det ikke finnes noen skriftlig avtale eller ytelsesbeskrivelse for dette oppdraget.»

Revisjonens vurderinger kan sammenfattes slik:

  • Manglende skriftlige avrop/kontrakter
  • Manglende anskaffelsesprotokoller for flere av anskaffelsene
  • Manglende dokumentasjon i forbindelse med verdsetting av anskaffelsenes verdi
  • Manglende arkivering
  • Utvanning av uavhengigheten til prosjekteringsleder ved at prosjekteringsleder og prosjekterende kom fra samme firma. Dette bidrar til svekket kontroll for kommunen
  • Manglende konkurranseutsetting
  • Ulovlig direkte anskaffelse: anskaffelsen av VVS-tjenester.

Bli den første til å kommentere på "Småkommune fikk knallhard revisjonskritikk for sine anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.