Brygger opp til knallhard kamp mellom internasjonale KGV-leverandører – blant disse en norsk

Anbud365: Brygger opp til knallhard kamp mellom internasjonale KGV-leverandører – blant disse en norsk– Det er en krevende KGV-konkurransesituasjon i Norge, påpekte direktør for forretningsutvikling Sykehusinnkjøp HF, Lars-Johan Frøyland, på konferansen «Digitale Anskaffelser-2022» i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Sykehusinnkjøp er blant dem som vurderer anskaffelse av plattform for konkurransegjennomføring (KGV) og kontraktsadministrasjon (KAV) (Skjermdump).

Skriv ut artikkelen

I løpet av få år vil det norske KGV-markedet bli preget av stadig mer krevende offentlige kunder – og av store internasjonale leverandører. En av disse er norske Mercell, som har kjøpt opp en rekke av sine konkurrenter og som nå bygger en ny og konsolidert KGV-løsning, ifølge Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. De første utenlandske aktørene har allerede fått fotfeste hos store, offentlige oppdragsgiver. En annen av de store innkjøperne, Sykehusinnkjøp, ligger i startgropen.

Sykehusinnkjøp HF bruker i dag Mercell som sitt fagsystem for konkurransegjennomføring (KGV). I dag har de ikke noen digitale verktøy for kontraktsadministrasjon (KAV), skriver adm.dir. til sitt styre. Men det er både av juridiske og funksjonelle grunner behov for å anskaffe et nytt verktøy for konkurransegjennomføring. Arbeidet er imidlertid skjøvet noe ut i tid på grunn av en lite gunstig markedssituasjon.

For å sikre god digital systemstøtte for kjerneprosesser til Sykehusinnkjøp HF sine, mener adm.dir., at man i løpet av ett års tid må sette i gang full ny anskaffelse av et KGV og KAV system. I så tilfelle er det aktuelt å vende seg mot det europeiske markedet av leverandører.

Spesialisering i markedet

– Ved en ny anskaffelsesprosess for KGV og KAV må det vurderes om man skal søke etter to separate systemer, ett KGV-system og ett-KAV system. Det er en markedstrend at leverandørene spesialiserer seg til på henholdsvis KAV og KGV, selv om det fortsatt er aktører som leverer KGV og KAV som en løsning, heter det.

Styret er varslet om at arbeidet med å planlegge for ny anskaffelse av en KGV/KAV-løsning vil bli satt i gang, men den norske markedssituasjonen gjør dette arbeidet krevende.

KGV-veiledning

Sykehusinnkjøp henviser til KGV-veiledningen fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) når det gjelder deres vurderinger. Her fremgår det at markedssituasjonen i Norge har endret seg i løpet av kort tid og det er for tiden bare én aktiv leverandør av KGV: Mercell. Mercell har kjøpt opp flere av sine konkurrenter både i det norske markedet og i Europa, blant annet EU-Supply CTM, Visma TendSign, Aksess Innkjøp, Opic, Cloudia, Comcare og Innovasion. Mercell bygger en ny og konsolidert løsning, men frem til denne er klar vil del fortsette å drifte flere av sine løsninger i det norske markedet.

Det finnes andre aktører som vurderer å utvikle et KGV for norske offentlige anskaffelser, og det er europeiske aktører som vurderer å gå inn i det norske markedet, konstaterer DFØ i sin veiledning. DFØs vurdering er at nye aktører vil lansere KGV innen overskuelig fremtid og oppdragsgivere anbefales å følge med på markedssituasjonen.

Seks muligheter

DFØ peker på seks alternativer for offentlige oppdragsgivere som for tiden er i markedet for anskaffelse av KGV-løsning:

  • Forlenge nåværende avtale eller utløse opsjoner.
  • Inngå ny avtale med en kortere avtaleperiode, eller flere opsjoner for å ivareta fleksibilitet..
  • Tilpasse anskaffelsen og kunngjøringsteksten på TED, slik at utenlandske leverandører kan gi tilbud.
  • Inngå ny avtale med vanlig avtalelengde, eventuelt med noe mer fleksibilitet til å avslutte avtalen tidligere.
  • Gjennomføre en konkurransepreget dialog eller publisere konkurranse om innovasjonspartnerskap, for å utvikle hel eller delvis KGV-funksjonalitet, for eksempel innebygget arkiv-funksjonalitet.
  • Foreta en direkteanskaffelse gjennom en intensjonskunngjøring.

I DFØs konferanse «Digitale Anskaffelser-2022» nylig kom det frem at store innkjøpsorganisasjoner som Statnett og Statkraft begge har valgt utenlandske leverandører av KGV-løsninger.

Bli den første til å kommentere på "Brygger opp til knallhard kamp mellom internasjonale KGV-leverandører – blant disse en norsk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.