Dansk forsvarsminister la seg langflat etter flerrende revisjonskritikk

Anbud365: Dansk forsvarsminister la seg langflat etter flerrende revisjonskritikkDen danske forsvarsministeren, Trine Bramsen, skriver i en redegjørelse at det er fullstendig uakseptabelt at Rigsrevisionen har fått ufullstendige og ukorrekte opplysninger (foto: Keld Navntoft).

Skriv ut artikkelen

Etter flerrende revisjonskritikk av innkjøp i en av hennes underliggende etater måtte den danske forsvarsministeren legge seg langflat. Og det var ikke småtteri revisjonen hadde avdekket: Grunnleggende feil i 54 av 64 anskaffelser, Forsvarsministeriet hadde ikke kontroll, revisjonen ble ikke orientert om grunnleggende uregelmessigheter og ufullstendige og ukorrekte opplysninger var blitt sendt til revisjonen. I tillegg er det reist tiltale mot eks-medarbeidere i etaten for bedrageri og bestikkelser – og flere anmeldelser ventes.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Danmark brukte i 2018 ca. 580 millioner kroner på å gjennomføre vedlikeholdsprosjekter på Forsvarsministeriets bygninger og anlegg.

I en revisjonsrapport fra desember i fjor kritiserer Statsrevisorerne skarpt at Forsvarets innkjøp på vedlikehold er forvaltet i strid med gjeldende regnskapsregler og ikke lever opp til helt grunnleggende krav om registrering, dokumentasjon og kontroll av innkjøp. Det vises til at Rigsrevisionens gjennomgang av 64 vedlikeholdsprosjekter i styrelsen har vist at det var slike, helt grunnleggende feil og mangler i 54 av prosjektene.

Rigsrevisionen avgir beretninger og notater til Statsrevisorerne, som er ses valgte politikere – utpekt av Folketingets partier. Det er Statsrevisorerne, som uttaler kritikk av ministerier og styrelser på bakgrunn av Rigsrevisionens beretninger og notater.

Høy risiko for feil

I Statsrevisorernes rapport om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse heter det at det er høy risiko for at det begås feil og korrupsjon når styrelsen gjør innkjøp på vedlikeholdsområdet uten at Forsvarsministeriet i etterkant kan oppdage det. Det pekes også på at det for retten er reist tiltale mot to tidligere medarbeiderne i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, samt medarbeidere hos leverandører og underleverandører for bl.a. bedrageri og bestikkelse. I en annen sak er det inngitt politianmeldelse på ytterligere to medarbeidere i styrelsen, skriver Statsrevisorene.

Forsvarsministeriet kritiseres for ikke å ha levet opp til sitt ansvar for å tilrettelegge regnskap og kontrollere at reglene overholdes. Statsrevisorerne, heter det, finner det utilfredsstillende at ministeriet ikke i tide har underrettet Rigsrevisionen om uregelmessigheter som er funnet. Og det er helt uakseptabelt, fremholder Statsrevisorerne, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfeller har gitt Rigsrevisionen ufullstendige og uriktige opplysninger. Statsrevisorerne minner om at dette er brudd på den danske loven om revisjon av statens regnskaper.

Fullstendig uakseptabelt

Etter at forsvarsministeren har kommentert rapporten fra Statsrevisorerne, avslutter Rigsrevisionen den delen av saken som gjelder ufullstendige og ukorrekte opplysninger. Forsvarsministeren skriver at det er fullstendig uakseptabelt at Rigsrevisionen har fått ufullstendige og ukorrekte opplysninger. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har fra 1. januar i år innført en ekstra kontroll av det materialet som den oversendes Rigsrevisionen, og ministeren har overfor forsvarssjefen og direktøren i styrelsen understreket at det er viktig at det gis korrekte opplysninger til Rigsrevisionen.

Forsvarsministeren fastslår i sin redegjørelse at kritikken i beretningen tas meget alvorlig og har igangsatt en rekke tiltak. Blant disse er hele tre eksterne undersøkelser, og en serie interne tiltak som skal styrke kontrollen og dokumentasjon i forbindelse med innkjøp. Resultatet av dette arbeidet vil Rigsrevisionen følge opp.

Bli den første til å kommentere på "Dansk forsvarsminister la seg langflat etter flerrende revisjonskritikk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.