Kofa-advokater og dobbeltroller: Departementet vil følge nøye med på praksis

Anbud365: Kofa-advokater og dobbeltroller: Departementet vil følge nøye med på praksisI en artikkel på Anbud365 nylig skrev innkjøpssjefen ved Universitetet i Oslo, Jacob M. Landsvik (bildet), om advokater som er medlemmer av KOFA og som utnytter sin dobbeltrolle for å øke egne inntekter ved å pushe saker til KOFA. Nå får han svar fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Skriv ut artikkelen

Når det gjelder praksis med å oppnevne advokater som nemndsmedlemmer i KOFA, har dette også tidligere vært gjenstand for kritikk. Det er forståelig. Enhver tvil om medlemmenes bakgrunn og motiver kan undergrave klagenemndas tillit, og det er uheldig, heter det i en kommentar fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) til Anbud365 i forbindelse med artikler der det pekes på at advokater som brukes til klagesaker samtidig er oppnevnt til å håndtere saker for KOFA. NFD mener at advokater fortsatt bør sitte i KOFA, men vil like fullt følge med på hvordan dette slår ut i praksis og ved behov vurdere spørsmålet på nytt.

I en artikkel på Anbud365 nylig skrev innkjøpssjefen ved Universitetet i Oslo, Jacob M. Landsvik, at han for andre gang, på relativt kort tid, opplever at leverandører finner det hensiktsmessig å benytte advokater til klagesaker – advokater som samtidig er oppnevnt til å håndtere saker for KOFA. – Jeg kjenner også til tilsvarende hendelser fra andre offentlige innkjøpere, fremholdt han, og:

– Det mest betenkelig er imidlertid at advokater som også er medlemmer av KOFA utnytter sin dobbeltrolle for å øke egne inntekter, ved å pushe saker til KOFA, i det de bruker sin opparbeidede spesialkompetanse til en mer eller mindre uhemmet innsats for egen vinning.

Nemnd med høyt kvalifiserte jurister

Anbud365 bad Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) om en kommentar til dette, og seniorrådgiver Ingvild Bruaset i NFD minne rom at KOFA har vært i drift siden 2003. I tråd med bakgrunnen for opprettelsen av KOFA som et tvisteløsningsorgan på anskaffelsesområdet, har departementet vektlagt at nemnda til enhver tid skal bestå av høyt kvalifiserte jurister. Derfor har nemnda vært sammensatt av jurister med særlig kompetanse innen praktisk tvisteløsning og kunnskap om anskaffelsesregelverket, det vil si advokater, dommere og personer fra akademia.

– Ved oppnevnelse av nye medlemmer har departementet i 2015 og 2019 gjennomført åpne prosesser der man har kunnet melde sin interesse for vervet. Svært mange høyt kvalifiserte personer har meldt sin interesse i disse rundene, fremholder Bruaset. Når det gjelder praksis med å oppnevne advokater som nemndsmedlemmer i KOFA, har dette også tidligere vært gjenstand for kritikk. Det er forståelig. Enhver tvil om medlemmenes bakgrunn og motiver kan undergrave klagenemndas tillit, og det er uheldig.

Tilfører nemnda viktig innsikt

I forbindelse med endringer i KOFA-forskriftene i 2012 tok departementet derfor opp spørsmålet om advokater fremdeles bør være medlemmer av KOFA i en åpen høring. Flertallet av høringsuttalelsene var enige i viktigheten av å ha advokater i nemnda.

Seniorrådgiver Bruaset opplyser at de uttalte at advokatene tilfører nemnda viktig innsikt i anskaffelsesprosesser, praktisk tilnærming og kompetanse. Det ble også fremhevet at advokatene er de eneste medlemmene i nemnda som får jevnlig praktisk erfaring med anskaffelsesregelverket igjennom sitt yrke.

– Departementets oppfatning av at også advokater bør sitte i KOFA ble derfor styrket etter høringen i 2012. Departementet vil like fullt følge med på hvordan dette slår ut i praksis og ved behov vurdere spørsmålet på nytt, poengterer seniorrådgiver Ingvild Bruaset i NFD overfor Anbud365.

Bli den første til å kommentere på "Kofa-advokater og dobbeltroller: Departementet vil følge nøye med på praksis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.