Klippetro på at offentlige anskaffelser kan styrke norsk anleggsnæring

Anbud365: Klippetro på at offentlige anskaffelser kan styrke norsk anleggsnæringStortingsrepresentant Siv Mossleth har på vegne av Senterpartiet fremmet representantforslag med fem tiltak for å styrke norsk anleggsnæring – alle tiltakene gjelder offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Fem stortingsrepresentanter fra Senterpartiet har klippetro på at offentlige anskaffelser kan styrke norsk anleggsbransje, og lanserer fem tiltak. Dette fremgår av et nylig fremsatt representantforslag. Høyt konfliktnivå, høy risiko og store kontrakter kan bygge ned bransjen over tid, heter det. Også behovet for omforente og balanserte kontrakter trekkes frem.

Representantforslaget er fremmet av stortingsrepresentant Siv Mossleth på vegne av seg selv og fire andre fra Senterpartiet. Deres formål med forslaget er å bidra til å styrke norsk anleggsbransje. Først skal Stortinget behandle forslaget, noe som vil avgjøre dets skjebne.

I forslaget inngår konkretiseringer – alle med utgangspunkt i offentlige anskaffelser og hva disse representerer av innkjøpermakt:

  1. Stortinget ber regjeringen sørge for at Statens Vegvesen, Jernbanedirektoratet, Bane NOR, Nye Veier, fylkeskommunene og andre relevante aktører i forbindelse med offentlige anskaffelser prioriterer å utvikle kapasitet og kompetanse i lokalt, regionalt og nasjonalt næringsliv.
  2. Stortinget ber regjeringen sørge for at det ved offentlige innkjøp er en anskaffelsesstrategi som legger til rette for lokale, regionale og nasjonale arbeidsplasser.
  3. Stortinget ber regjeringen sørge for at kunnskap om, og erfaring fra, norske forhold, eksempelvis klima og topografi, vektlegges ved offentlige anskaffelser.
  4. Stortinget ber regjeringen sørge for at det stilles krav om norske lønns- og arbeidsvilkår, bruk av lærlinger og egne ansatte på byggeplassen ved offentlige innkjøp.
  5. Stortinget ber regjeringen sørge for at store kontrakter etter markedsdialog deles opp i delkontrakter, i henhold til forskrift om offentlige anskaffelser § 19-4. Oppdeling av anskaffelser.

Bakgrunnen for representantforslaget

Forslagsstillerne peker på de planlagt store samferdselsinvesteringer, og at et høyt aktivitetsnivå i Norge har bidratt til at flere utenlandske entreprenører har fattet interesse for det norske anleggsmarkedet. – Bruk av norske entreprenører i de store infrastrukturprosjektene vil ha mye å si for det totale samfunnsregnskapet for utbyggingene, heter det i representantforslaget, og:

– Blant utfordringene som trekkes fram av norsk anleggsbransje, er høy risiko og høyt konfliktnivå i det offentlige anskaffelsesmarkedet. Dette skaper stor usikkerhet, uforutsigbarhet og potensielt høye kostnader. Omforente og balanserte kontraktbetingelser er også etterlyst av bransjen. Særlig er det et problem at mange kontrakter har blitt så store at norske aktører ikke kan eller vil delta i konkurransene. Over tid vil dette medføre en nedbygging av norsk anleggsbransje. Dette vil få alvorlige konsekvenser for både sysselsetting og verdiskaping, skriver de fem Senterparti-representantene.

Bli den første til å kommentere på "Klippetro på at offentlige anskaffelser kan styrke norsk anleggsnæring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.