Nytt regjeringskvartal: Innovasjonspartnerskap kan gi kjempeleveranse av «smarte vegger»

Anbud365: Nytt regjeringskvartal Innovasjonspartnerskap kan gi kjempeleveranse av «smarte vegger»Statsbygg setter i gang en konkurranse med formål å etablere ett eller to innovasjonspartnerskap. Målet er å bygge rimeligere, raskere og mer bærekraftig ved bruk av industrialiserte byggesystemer, lokalt trevirke og med søkelys på gjenbruk i produksjon, montasje og drift. På bildet prosjektdirektør for nye regjeringskvartalet, Knut Jørgensen i Statsbygg.

Skriv ut artikkelen

Statsbygg vil ha «smarte innervegger» i det nye regjeringskvartalet. De har sjekket i markedet, men finner ingen som kan levere etter Statsbyggs krav. Derfor inviteres byggebransjen og andre fagmiljøer nå til innovasjonspartnerskap for å finne den ettertraktede løsningen. Interessen i leverandørmarkedet er til stede – ikke rart, til den som etter hvert får tilslaget, venter en mulig kjempeleveranse på innervegger. Det er et samlet areal på til sammen sju fotballbaner som skal dekkes.

Statsbygg har fått tildelt midler fra Innovasjon Norge for å inngå ett eller flere innovasjonspartnerskap for å utvikle nye og innovative løsninger for industrialiserte innervegger i tre for bygg med bæresystemer i betong eller stål. Det har Statsbygg valgt å kalle smarte vegger. Økt bruk av prefabrikkerte byggesystemer kan effektivere hvordan Statsbygg bygger og gi bedre materialutnyttelse.

Målet er å bygge rimeligere, raskere og mer bærekraftig ved bruk av industrialiserte byggesystemer, lokalt trevirke og med søkelys på gjenbruk i produksjon, montasje og drift. Materialvalg og forbedringer i byggemetode er med andre ord også et bidrag til redusert miljøfotavtrykk.

Smarte løsninger

Løsningen skal ivareta samme funksjoner, ytelser og behov som en tradisjonelt bygget innvendig vegg, og med smarte løsninger for skjulte tekniske installasjoner, dørmiljøer og tekniske gjennomføringer i veggene.

I Prosjekt nytt regjeringskvartal har Statsbygg sett nærmere på mulighetene for å effektivisere bygging, redusere kostnad og risiko, samt jobbe for å senke miljøfotavtrykket til bygg- og anleggsindustrien. Innervegger utgjør en stor andel av et byggs komponenter og i regjeringskvartal-prosjektet alene er det planlagt for ca. 50.000 kvm innervegger – eller sju fotballbaner (en bane = ca. 7100 kvm). I prosjektet er bæresystemet basert på betong alene eller i kombinasjon med stål.

Markedet er positivt innstilt

Statsbygg har gjennomført en markedsdialog som viste at flere av leverandørene på markedet har veggsystemer hvor veggen i seg selv vil kunne overholde de mest alminnelige brann og lydkrav. De har imidlertid ikke klart å finne ut om produsentene har en løsning for industrialiserte lettvegger som ivaretar dette prosjektets behov, krav og ytelser. Produkter i markedet løser hver sin fordring, men forholder seg ikke til helheten som et industrielt system legger opp til.

Men leverandørmarkedet er positivt innstilte, og ser muligheter for et nytt produkt. Statsbygg mener derfor at det er sannsynlig å kunne finne gode løsninger sammen med leverandørene på tvers av leveransekjedene, hvor et samarbeid vil gjøre det mulig å innlemme disse løsningene i et komplett industrielt design for innervegger. Oppfordringen til ulike leverandører og fagmiljøer er derfor å gå sammen for å søke om å kvalifisere seg til konkurransen.

Konkurransen er nå lyst ut på Doffin. 3. mai i år er den foreløpige fristen for å levere forespørsel om å bli kvalifisert og tilbudsfristen er så langt satt til 6. august.

Mer om prosjektet, se:

https://www.statsbygg.no/nyheter/konkurranse-om-smarte-vegger

https://innovativeanskaffelser.no/innovasjonspartnerskap-smarte-vegger/

Bli den første til å kommentere på "Nytt regjeringskvartal: Innovasjonspartnerskap kan gi kjempeleveranse av «smarte vegger»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.