Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. novemberAnita Winsnes er direktør i Stiftelsen Miljømerking Norge. Stiftelsen forvalter miljømerket Svanen, som i disse dager feirer sitt 30 års jubileum.

Skriv ut artikkelen

Snart kommer en veiledning for hvordan man skal ta sikkerhetshensyn i anskaffelser, avtalen om ideell sektor er forlenget, og en nøkkelperson innenfor anskaffelsesområdet skifter beite. Både i Sverige og Danmark tas det nå innovasjonsgrep, et forslag om bruk av resirkulert avfall i anskaffelser er fremmet, og et prosjekt i regi av Etisk handel Norge skal få skikke på oppfølging av anskaffelses-krav til menneskerettighetene. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Veiviser til miljøvalg runder 30 år

Svanemerket, som er det offisielle miljømerket i hele Norden, opplever stor interesse fra både forbrukere og produsenter som vil redusere miljøbelastningen, fremgår det av en pressemelding. Svanemerket feirer sitt 30-årsjubileum i disse dager.

Veiledning om sikkerhet i anskaffelser

Nærings- og fiskeridepartementet og Forsvarsdepartementet arbeider for tiden med en veiledning om å ta hensyn til sikkerhet i offentlige anskaffelser. Veiledningen skal synliggjøre handlingsrommet for å stille krav til ivaretakelse av sikkerhet etter anskaffelsesreglene, og være klar før årsskiftet, erfarer Anbud365.

Bruk av resirkulert avfall i anskaffelser

Ekspertutvalget for reduksjon og behandling av farlig avfall, som nylig kom med sin innstilling, mener det bør vurderes om det er mulig å stille krav i anskaffelser til bruk av en viss andel resirkulert råstoff dersom det er tilgjengelig.

Nøkkelskikkelse skifter beite

Monica Auberg er i statsråd utnevnt til avdelingsdirektør i Samferdselsdepartementet. Auberg er i dag avdelingsdirektør med lang fartstid i Nærings- og fiskeridepartementet.  Blant sine ansvarsområder har vært offentlige anskaffelser. Det er m.a.o. en nøkkelskikkelse som nå skifter beite.

Avtalen om ideell sektor fortsetter

Samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KS og Hovedorganisasjonen Virke, Frivillighet Norge, Ideelt Nettverk og KS Bedrift om leveranser av helse- og sosialtjenester videreføres. Kommunene har ansvar for mange av de tjenestene de ideelle aktørene tilbyr, og da var det viktig at også kommunal sektor ble part i avtalen, heter det.

Prosjekt for bedre kontraktoppfølging

Krav til menneskerettigheter i offentlig innkjøp blir i liten grad fulgt opp. Slik kan vi ikke ha det. Loven krever oppfølging. Tydelig tale fra daglig leder Heidi Furustøl i Etisk handel Norge på Anskaffelseskonferansen. Hun pekte på et prosjekt de drar i gang for å gjøre kontraktsoppfølgingen av disse kravene vesentlig bedre og mer solid.

Legger til rette for småbedrifter

28. november er fristen for å levere tilbud på ny rammeavtale for “håndverkstjenester for drift og vedlikehold av bygg” i Hadelandskommunene Jevnaker, Lunner og Gran. Et mål i anskaffelsen er å inngå rammeavtaler med små, lokale håndverkfirmaer.

DNB PMI steg markert i oktober

DNB PMI for oktober steg med hele 3,1 poeng til 54,9 og er dermed på linje med gjennomsnittet for første halvår. Samtlige fem delindekser bidro positivt og har nivåer over 50. Det var en særlig stor oppgang for produksjonsindeksen. PMI er en innkjøpssjefindeks.

Åpen konkurranse om Nationaltheatret

Statsbygg starter jakten på totalentreprenøren som skal modernisere og rehabilitere en av landets viktigste kulturbygninger, Nationaltheatret. Kontrakten skal inngås etter gjennomført anbudskonkurranse om totalentreprise med samspill for rehabiliteringen.

Nytt kampluftvernsystem til Hæren

Forsvarsmateriell og Kongsberg Defence & Aerospace AS (KONGSBERG) har signert en kontrakt for levering av et spesialdesignet kampluftvernsystem for å beskytte manøveravdelinger i Hæren. Kontraktsverdien på anskaffelsen er 583 millioner norske kroner.

Innovativt for dansk helsevesen

Den danske regjeringen har satt i gang et offentlig-privat partnerskap for å få til innovative anskaffelser innen medisinsk utstyr til det danske helsevesenet. Initiativet faller i god jord hos næringslivet, fremgår det av pressemeldinger.

Nasjonal arena for innovative anskaffelser

Vinnova, som er Sveriges innovasjonsmyndighet, foreslår at regjeringen skal gi dem i oppdrag å bygge opp en nasjonal arena for kunnskap og samvirke for innovative anskaffelser, innovasjonsledelse og informasjonsdeling. De trenger 20 mill. årlig til formålet.

Nye terskelverdier for 2020-2021

Europakommisjonen har nettopp offentliggjort de nye terskelverdiene for 2020-2021. De i kraft fra kommende årsskifte. Fastsettelsen av beløpsgrensene i nasjonal valuta skjer på grunnlag av kursutviklingen de to foregående år.

Svensk anskaffelses-statistikk skal bli bedre

Riksdagen har sagt ja til regjeringens forslag til en ny lov om anskaffelsesstatistikk. Den nye loven foreslås gjelde fra 1. juli neste år. Formålet med loven er å få frem bedre nasjonal statistikk. Alle kunngjøringen skal da gjøres gjennom registrerte kunngjøringsdatabaser. Etterannonsering blir obligatorisk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.