Koble på Sykehusinnkjøp – da kan forskning og innovasjon føre til anskaffelse

Anbud365: Koble på Sykehusinnkjøp – da kan forskning og innovasjon føre til anskaffelseSatsinger for åpen innovasjon kan være en god arena for å koble sammen planer om regionale investeringer og anskaffelser i spesialisthelsetjenesten med relevant forsknings- og innovasjonsaktivitet, påpekte Lena Forgaard, seniorrådgiver i Helse Vest RHF, på en konferanse i Stavanger nylig (foto: Eigil Kloster Osmundsen).

Skriv ut artikkelen

Flere av forsknings- og innovasjonsprosjektene i spesialisthelsetjenesten bør koble på Sykehusinnkjøp HF fra starten av for å øke sannsynligheten for at samarbeidet på sikt også kan føre til en anskaffelse av den nye løsningen. Dette var budskapet fra Lena Forgaard, seniorrådgiver i Helse Vest RHF, på en konferanse i Stavanger. På samme konferansen ble det også oppfordret til å finne ordninger som gir helsetjenesten et større insentiv for å gjøre anskaffelsesprosessene mer gründervennlige.

Forut for Helsetjenesteforskningskonferansen i HelseCampus Stavanger for en tid tilbake diskuterte representanter med ulike roller innenfor helsetjenesten muligheter og utfordringer innenfor helsenæringsinnovasjon i tiden fremover. Det fremgår av nettsiden til Universitetet i Stavanger.

Fra forsking til leverandør

Forgaard i Helse Vest RHF var en av deltakerne i denne for-konferansen. Helse Vest RHF kunngjør årlig rundt 16 mill til innovasjonsprosjekter i regionen. Her kan bl.a. oppstartsselskaper og næringsliv være samarbeidspartnere i prosjektene. – Samlet sett er virkemiddelapparatet i Norge for den tidlige fasen i en kommersialiseringsprosess relativt godt, gav hun uttrykk for.

Hun mente imidlertid at det er et stort og langt sprang fra det å samarbeide med sykehusene i et forsknings- og innovasjonsprosjekt, til å bli en del av leverandørene deres og lykkes med å vinne en anskaffelse. Seniorrådgiveren konstaterte derfor at flere av forsknings- og innovasjonsprosjektene bør koble på Sykehusinnkjøp HF fra starten av for å øke sannsynligheten for at samarbeidet på sikt også kan føre til en anskaffelse av den nye løsningen.

Koble seg til leverandører

– Satsinger for åpen innovasjon, som Helse Campus Stavanger, fremholdt hun, kan være en god arena for å koble sammen planer om regionale investeringer og anskaffelser i spesialisthelsetjenesten, med relevant forsknings- og innovasjonsaktivitet. Innovasjonene skal kunne innpasses med våre eksisterende IKT-system og leverandører. Da bør man enten gjøre seg kjent med hvilke systemer løsningen skal passe inn i, eller koble seg opp mot noen av de eksisterende leverandørene våre, med mål om å få til et samarbeid med dem.

Mer gründervennlige anskaffelser

Også Therese Oppegaard, forretningsutvikler i Norwegian Smart Care Cluster / Validé AS, deltok i «forsmaken» på Helsetjenesteforskningskonferansen. Hun understreker at det å bygge helseindustri er komplekst og krever en stor grad av samarbeid mellom offentlige og private aktører. Hun mente at man måtte finne ordninger som gir helsetjenesten et større insentiv for å jobbe med leverandører, og gjøre anskaffelsesprosessene mer gründervennlige.

Bli den første til å kommentere på "Koble på Sykehusinnkjøp – da kan forskning og innovasjon føre til anskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.