Kommersielle aktører skal ut av barnevernet, ideelle – på lange kontrakter – inn

Anbud365: Kommersiell aktører skal ut av barnevernet, ideelle - på lange kontrakter - innStortingsrepresentant Kathy Lie (t.v.) spurte, barne- og familieminister Kjersti Toppe svarte om kommersielle aktørers fremtid barnevernet.

Skriv ut artikkelen

Kommersiell aktører skal ut av barnevernet, ideelle – på lange kontrakter, inn. Det slår barne- og familieminister Kjersti Toppe fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Men en tidfestet og forpliktende plan for å «avkommersialisere» barnevernet hadde statsråden ikke å komme med. 2025 er et mål, ifølge et tre år gammelt stortingsvedtak.

Det var stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) som i et skriftlig spørsmål pekte på at regjeringen i Hurdalsplattformen forpliktet seg til å gradvis fase ut store kommersielle aktører innenfor barnevernet og avslutte bruken av konkurranseutsetting og anbud i barnevernssektoren. Så ville hun vite hvordan statsråden ville sikre fortgang i dette arbeidet, og når statsråden ville komme med en tidfestet og forpliktende plan for å «avkommersialisere» barnevernet?

Barne- og familieminister Kjersti Toppe var tydelig i sitt svar: Regjeringen ønsker gradvis å fase ut kommersielle aktører i barnevernet og sikre ideelle virksomheter langsiktige avtaler med det offentlige. Dette gjelder særlig der bruken av de private er preget av konkurranseutsetting og anbud, slik som i institusjonsbarnevernet. Samtidig skal hensynet til barn og familier, og kvaliteten på tilbudet alltid komme først.

Krevende å utforme gode kontrakter

Barnevernet tar hand om de aller mest utsatte barna, fremholdt statsråden i sitt svar, og tilbudet i institusjonsbarnevernet er det offentliges ansvar. Da har det offentlige et stort behov for styring og kontroll med tilbudet. Situasjonen i dag er at de mest sårbare barna med de mest sammensatte behov, ofte har opphold i kommersielle institusjoner. Disse barna er oftest utsatt for utøving av myndighet og tvang, har oftest behov for koordinering med andre offentlige tjenester, særlig helsetjenester. Kompleksiteten i behovene deres gjør det spesielt krevende å utforme gode kontrakter med godt offentlig innsyn i resultatene av tjenestene, fremgår det av svaret fra barne- og familiestatsråden.

Stortinget har tidligere diskutert en arbeidsdeling der de statlige institusjonene blir styrket og omstilt, slik at de i større grad kan ta vare på barna med de største og mest sammensatte behova, samtidig som en reduksjon i bruken av kommersielle leverandører. Stortinget fattet også i 2018 et vedtak om å øke andelen ideelle institusjonsplasser til 40% innen 2025, uten at den statlige andelen blir redusert.

En sak for budsjettene

Strukturelle endringer i institusjonstilbudet vil ha betydelige budsjettmessige konsekvenser. Nærmere vurderinger og prioriteringer må derfor gjøres i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene, slo barne- og familieministeren fast.

Bli den første til å kommentere på "Kommersielle aktører skal ut av barnevernet, ideelle – på lange kontrakter – inn"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.