Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 24. augustAvdelingsdirektør Dag Strømsnes og juryleder Mona Stormo Andersen i Difi promoterer Anskaffelsesprisen på video.

Skriv ut artikkelen

Har du en kandidat til årets utgaver av Anskaffelsesprisen, meld fra til Difi. Ellers: Statnett opphever suspensjonen av en leverandør, anskaffelser er på regjeringens skryteliste over forenklinger, flest Kofa-klager faller ut i klagers favør, viser statistikk for i år. Leverandør berømmer Best Value Procurement, og i Danmark rykker professorer ut mot regjeringens konkurranseutsettingstall. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kandidater til Anskaffelsesprisen

Er din virksomhet årets vinner av anskaffelsesprisen? Prisen deles ut på Anskaffelseskonferansen den 7. november. Nominer din kandidat innen 8. oktober! Gjennom å dele ut anskaffelsesprisen ønsker vi å løfte frem gode eksempler på innkjøp i det offentlige, skriver Difi.

Hever suspensjon av Siemens

Siemens ble suspendert som leverandør til Statnett i januar 2018. Arbeiderne har nå fått etterbetalt og Siemens har etablert bedre systemer for oppfølging av underleverandører. Statnett har derfor hevet suspensjonen av Siemens, men vil fortsatt følge selskapet opp på en rekke punkter.

Anskaffelser på forenklingsliste

Flere av de 117 forenklingstiltakene i regjeringens rapport, «Forenklingsarbeidet for næringslivet 2011-2017», gjelder offentlige anskaffelser: Heving av nasjonal terskelverdi, ny og enklere prosedyre, leverandørdialog og en rekke formalkrav ved anbud er fjernet.

Spør om hemmelig medisinpriser

Hemmelighold av medisinpriser er av betydelig interesse for stortingspolitikere om dagen. Hele to skriftlige spørsmål er sendt helseminister Bent Høie. Det ene gjelder hemmelighold og pasientsikkerhet, det andre endring av lovverket slik at sykehus kan praktisere ful åpenhet om medisinpriser.

Flest Kofa-saker i klagers favør

Kofa-statistikken viser at det er kommer inn 84 klagesaker hittil i år, hvorav sju gebyrsaker.  62 klagesaker er avgjort – av disse er 41 realitetsbehandlet. Klager fikk medhold i 25 av disse, oppdragsgiver i 16.

30 kommuner bak velferdsteknologi-kjøp

Alle de 30 Agder-kommunene har gått sammen om felles anskaffelse av velferdsteknologiske løsninger. 21 kommuner er med fra start, mens 9 har opsjon på avtalen. Anskaffelsen er gjennomført som konkurransepreget dialog ledet av Offentlig Fellesinnkjøp på Agder (OFA), og kontrakt er inngått med Telenor Objects.

Ros til Best Value Procurement

Det fine med Best Value Procurement er at den i større grad fokuserer på kunnskap, ledelsesevne og hvordan vi følger opp avtale. Det sier Torgny Volden, avdelingssjef divisjon rør ved Assemblin service Oslo til VVSForum. Bedriften vant nylig en anbudskonkurranse basert på metoden.

Ny megakontrakt for E6 Trøndelag

Konkurransegrunnlaget for E6 Kvithammar–Åsen blir utlyst om kort tid, og totalentreprenør velges i 2. kvartal 2019, melder Nye Veier. Ny E6 fra Kvithammar i Stjørdal kommune til Åsen i Levanger har en samlet prosjektkostnad på i underkant av 4 milliarder kroner, ekskl. mva.

Avlyst togkonkurranse

Norske tog AS har sett seg nødt til å avlyse anskaffelsesprosess for midtlivsoppgradering av togtype 72. Opprinnelig var det tiltenkt at 36 kjøretøy skulle gjennomgå oppgradering for å sørge for en bedre reiseopplevelse for passasjerer.

Kommunal avfalls-valgfrihet viktig

– KS Bedrifts syn på konkurranseutsetting versus egenregi er enkel: Vi mener det er viktig med fleksibilitet og at de kommunale bedriftene derfor må fortsette å få velge hvilken løsning som passer best lokalt, formidlet Svein Kamfjord under Arendalsuka. Han leder det næringspolitiske arbeidet for KS Bedrifts medlemmer i avfallssektoren.

Fremtidig kjøp av omsorgsroboter?

Den svenske regjeringen har satt i gang en utredning som gjelder velferdsteknologi som løsning på en rekke utfordringer i den kommende eldreomsorgen. Utredningen skal foreligge senest 1. mars 2020, og kan bl.a. danne grunnlaget for fremtidige innkjøp av omsorgsroboter.

Dansk konkurranseutsettings-kritikk

Kommunene konkurranseutsetter i dag 27,1% av sine oppgaver til private. Det er ikke nok, sier regjeringen, som vil heve andelen til 35%. Men regjeringen regner feil, sier to professorer. Kommunene konkurranseutsetter langt mer enn de 27,1%.

Vil ha flere anskaffelser med tariff-liknende krav

Det svenske fagforbundet Vision vil at det i flere anskaffelser skal stilles krav på linje med hva som finnes i kollektive avtaler (tariffavtaler), skriver inkopsradet.se. I følge en undersøkelse som er gjort blant fagforbundets medlemmer står prisfokus og manglende politisk vilje i veien for noe slikt.

Mindre å spare på digitalisering hos de beste

Såkalte “world-class procurement”-organisasjoner har 21% lavere arbeidskraftkostnader enn sine kollegaer og 29% færre ansatte, ifølge en fersk undersøkelse av The Hackett Group. Den viser for øvrig at bruk av digitale verktøy gjør det mulig å kutte prosesskostnader med 30% – hos «world class»-kollegaene riktignok bare med 22%.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.