Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 7. aprilAdm. dir Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg er nå ute med en av de største anskaffelser noensinne – det nye veterinærbygget på Campus Ås for tilsammen rundt 2 milliarder kroner (foto: Geir Anders Rybakken Ørslien).

Skriv ut artikkelen

Tre aktuelle konferanser verd å notere seg. Statsbygg gjør en av sine største anskaffelser noensinne, mens Difi etterlyser gode eksempler på anskaffelser med miljøkrav. I Skottland stilles det krav om at alle som årlig kjøper for over et visst beløp må ha utarbeidet anskaffelsesstrategi. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor. God påske!

Årets Kofa–konferanse

Kofa–konferansen avholdes i år den 9. november 2017.  Mer informasjon om foredragsholdere og program kommer i Kofas nyhetsbrev i juni.

Difis EHF–konferanse 27. april

EHF-konferansen 27.april i Oslo er den årlige faglige møteplassen mellom offentlig og privat sektor i utviklingen av digitale anskaffelses- og betalingsprosesser. Elektronisk handelsformat (EHF) er en vesentlig byggekloss i digitalisering av anskaffelsesprosesser.

Etisk handel–konferansen 2017

26.april inviterer Initiativ for etisk handel (IEH) til Etisk handel konferansen 2017 – Status etisk handel Norge. Alle verdens land har blitt enige om en felles agenda for å skape en bærekraftig verden innen 2030. Etisk handel har en betydningsfull rolle i dette arbeidet, heter det.

Ny veiledning

Initiativ for etisk handel (IEH) har nettopp lansert en ny veiledning: «Risikostyring og kontraktsoppfølging i offentlige anskaffelser: En praktisk veileder for innkjøpere.» Veiledningen har en risikobasert tilnærming (jfr. §5 i Lov om offentlige anskaffelser) og anskaffelsesprosessen som ramme, melder IEH.

Grønne, beste praksis–eksempler

Difi trenger beste praksiseksempler som kan motivere innkjøpere til å stille miljøkrav og kjøpe inn miljøvennlige løsninger.

Må endre anskaffelsesfokuset

– Vi må endre fokuset fra «kostnad per pille til mer helse for hver krone» slik at vi forbedrer helsetilbudet til pasientene, og en stortingsmelding om offentlige anskaffelser vil kunne bidra til dette, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI (Legemiddelindustriforeningen).

Statsbygg–anbud på 2 mrd

Statsbygg har lyst ut entrepriser for innredningsarbeider i det nye veterinærbygget på Campus Ås for tilsammen rundt 2 milliarder kroner. Dette blir blant Statsbyggs største innkjøp noen gang.

Pris stadig mindre viktig

– Jeg tror vi vil se flere prosjekter der pris kun vil bli vektet 25-30%. Det sa teknisk koordinator Flemming Idsøe i Omsorgsbygg i et foredrag på Byggedagene, ifølge bygg.no. Foredragets overskrift var «Bærekraftig design gir 30 prosent konkurransefortrinn».

Grønt byggeskifte gir resultater

Bygg står for en tredel av alle klimautslipp. Som store bestillere av bygg har kommuner og fylkeskommuner mye å vinne på klare forventninger og et godt samarbeid med næringslivet, heter det på anskaffelser.no.

Tjenester fra private på anbud

Anskaffelse av rehabiliteringstjenester i Helse Midt-Norge utlyses. Konkurransen gjelder kjøp av spesialiserte rehabiliteringstjenester fra private leverandører i helseregionen.

Når anskaffelseskontrakten signeres …

Erfaringene bl.a. fra fregattprosjektet viser med all tydelighet at det som ikke er forpliktet når anskaffelseskontrakten signeres, er beheftet med stor risiko i forhold til realisering. Dette skriver Forsvars– og sikkerhetsindustriens forening (FSI) på sine nettsider.

Stabile velferdsleverandører

Ny statistikk fra Danmarks Statistik viser at de private velferdsleverandører generelt sett er stabile. Konkurser i hjemmehjelpsbransjen og i deler av sosialområdet forstyrrer imidlertid dette bildet noe, ifølge Dansk Erhverv.

Krav om anskaffelsesstrategi

Alle offentlige enheter i Skottland som årlig kjøper for 5 millioner engelske pund (om lag 53 mill. norske kroner) eller mer, må fremskaffe en anskaffelsesstrategi. Kravet var at en slik skulle foreligge innen utgangen av 2016. Da forelå rundt regnet 130 slike på de skotske nasjonale innkjøpsmyndighetenes bord.

Gransker forsikringsanskaffelser

Konkurrensverket i Sverige gransker forsikringsanskaffelser som de mistenker er ulovlige eller der det kan ha foregått en ulovlig samordning. Det gjelder foretak som er virksomme på markedet for slike anskaffelser, heter det i en pressemelding. Samarbeid som hinder konkurranse er forbudt. Etterforskingen vil vise om det grunn for mistanke.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.