Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 12. marsI Kommune-Norge er det nå noen vedtak om innkjøpsboikott, og Statens innkjøpssenter har i den anledning publisert en orientering om sin rolle når det gjelder det offentliges anledning til å inngå avtaler med bedrifter som opererer på palestinsk, israelsk-okkupert territorium. På bildet avdelingsdirektør Kjetil Østgård i Statens innkjøpssenter.

Skriv ut artikkelen

Podcast fra KS om førkommersielle anskaffelser, LOs boikott-ønske og Bane NOR som skal måle ti anbudsområder. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor: Dansk innkjøpssentral ønsker gebyr på småordrer og i Sverige foreslås en nedre grense for plikt til å etterannonsere. Stor bankkontrakt inngått heldigitalt, nye innkjøpsmodeller bekymrer i Utdanningsforbundet, og 74% av samlede Equinor-anskaffelser i 2020 gikk til leverandører med norsk fakturaadresse.

Statens innkjøpssenter og okkuperte territorier

Statens innkjøpssenters rolle har ved enkelte anledninger blitt gjengitt feil når det gjelder det offentliges anledning til å inngå avtaler med bedrifter som opererer på palestinsk, israelsk-okkupert territorium. Statens innkjøpssenter vil derfor komme med noen presiseringer.

KS-podkast om førkommersielle anskaffelser

Rådgiver Jørgen Aas i Forskningsrådet og fagsjef i KS, Anne Romsaas, er gjester i en episode av KS-podden “Der livet leves”.

LO ønsker boikott av tog-leverandør

LO vil stanse Norske tog fra å kjøpe togsett av tilbyder som tjener penger i okkupert Palestina. CAF, det samme selskapet som skal drive trikk i israelske bosettinger i palestinske Øst-Jerusalem de neste 15 årene, er nå med i konkurransen om en stor kontrakt på salg av lokaltog til Norge, skriver FriFagbevegelse.

NAV avhengig av ekstern IKT-kompetanse

– Selv om NAV satser på rekruttering til egne fagmiljøer for å sikre eierskap til produktutviklingen vår, vil vi fortsatt være avhengig av kompetanse og kapasitet fra markedet i årene fremover, sier IT-direktør i NAV, Jonas Slørdahl Skjærpe. I januar fikk fire IT-bedrifter beskjed om at de gikk seirende ut av den aktuelle anbudsprosessen.

Vil måle ti anbudsområder

Bane NOR vil i 2021 gjennomføre målinger av de ti anbudsområdene som de nå kjøper tjenester på, som etter hvert vil bli konkurranseutsatt. Det sa konsernsjef i Bane NOR, Gorm Frimannslund, under en høring i Stortinget nylig.

Nye innkjøpsmodeller bekymrer

Utviklingen går i retning av store og komplekse heldigitale systemer som gir enkeltprodusenter monopollignende fordeler. En rekke kommuner har lyst ut anbud på digitale læremidler, ofte med korte frister. Valgene tas da over hodet på skolene og lærerne. Det bekymrer Utdanningsforbundet.

Tre kvalifiserte IKT-partnere videre

I januar offentliggjorde Forsvarsmateriell konkurransen «Anskaffelse av strategisk partnerskap innen IKT-leveranser». Etter den første prekvalifiserende runden går Accenture, Capgemini og Sopra Steria videre. Forsvarsmateriell har en ambisjon om kontraktsinngåelse av valgt strategisk partner innen sommeren 2022.

74% fra leverandører i Norge

I 2020 kjøpte Equinor varer og tjenester for 150,8 milliarder kroner fra rundt 8500 leverandører på verdensbasis. 112 milliarder kroner, dvs. 74% av samlede anskaffelser, gikk til leverandører med norsk fakturaadresse.

Tre på rammeavtale om global helse

Folkehelseinstituttet (FHI) har vunnet anbud om en rammeavtale for å tilby forskning og analyser av utvikling innen global helse med Utenriksdepartementet. Christian Michelsens Institutt i samarbeid med Universitetet i Bergen, og Institutt for fredsforskning (Prio) ble innstilt på henholdsvis andre og tredje plass, og vil også bli tildelt oppdrag.

Stor bankkontrakt uten fysiske møter

Danske Bank tar over som kommunebank i Harstad. For første gang i både Danske Bank og Harstad kommunes historie har – og skal – hele prosessen fra anbudsutlysning til bankbytte foregå heldigitalt. Ikke ett eneste håndtrykk, ikke én middag, null ansikt-til-ansikt-møter for å bli kjent og for å få vite hvor «landet ligger», skriver bladet.no.

Telemarksmodell i påvente av KS-modell

Midt-Telemark kommune valgte til slutt Telemarksmodellen for kommunale kjøp av bygg- og anleggsprosjekt – til eventuelt KS kommer med en ny modell, skriver Bø Blad. Det dreier seg om «Seriøsitetsbestemmelser for anskaffelser av bygg- og anleggsprosjekter» som har stått på saklisten til kommunestyre og formannskap flere ganger.

Lavest blant dem med offentlige kunder

Både tilfredshet med egen oppdragsmengde og forventninger til egen bedrifts lønnsomhet, omsetning og sysselsetting er lavest blant bedrifter som har offentlige prosjekter som sitt hovedmarked, fremgår det av en medlemsundersøkelse i regi av Maskinentreprenørenes forbund.

Konkurransegrunnlaget for Oslo-lokaltog sendt ut

Jernbanedirektoratet har sendt ut konkurransegrunnlaget for togtrafikken i Trafikkpakke 4 til prekvalifiserte tilbydere. Tilbudsfristen er 31. august 2021, og oppstart blir i henhold til plan, det vil si ved ruteterminskiftet i desember 2023. Trafikkpakke 4 omfatter store deler av lokal- og regiontogtrafikken rundt Oslo.

Nye driftskontrakter i Troms og Finnmark

Troms og Finnmark fylkeskommune lyser ut sine første veidriftskontrakter etter regionreformen. Totalt 4500 kilometer vei. Noe splittes i mindre kontrakter, noe samles i større. – Et taktskifte, sier fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen.

Gebyr på små-ordre

Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) arbeider med minsteordrestørrelser, slik at det kommer et gebyr på en ordre hvis den for eksempel er under 200 kroner. Det er også en del av regjeringens strategi for grønne innkjøp, ifølge SKI’s direktør Signe Lynggaard Madsen.

Nedre beløpsgrense for etterannonsering

Fra 1. januar i år er det i Sverige innført en økt plikt til å etterannonsere anskaffelser. Upphandlingsmyndigheten har fått mange spørsmål om det betyr at alle anskaffelser skal etterannonseres og innsett at rettstilstanden er uklar. Nå har imidlertid lovgiver foreslått en nedre beløpsgrense for etterannonseringer på 100 000 kroner.

Dansk utsettelse av e-handelskrav

Etter planen skulle et krav om e-handel i den offentlige sektor på en rekke innkjøpsområder tre i kraft fra 1. januar 2022, melder Økonomistyrelsen. For å sikre tilstrekkelig tid til å forberede lovkravet og gjennomføre implementeringen er det besluttet å utsette lovkravet til 1. januar 2023.

Sveriges statlige innkjøpssentral 10 år

Statens inköpscentral i Kammarkollegiet i Sverige runder 10 år. Den har drøyt 340 kunder og 830 rammeavtaleleverandører og forhandler rammeavtaler for varer og tjenester fot andre statlige myndigheter. På IT- og telekomområdet kan rammeavtalene også omfatte kommuner og regioner, skriver offentligeaffarer.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.