Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 24. februarTrondheim og Oslo har i fellesskap fått finansiering fra Forskningsrådet til å gjennomføre innovative anskaffelser på fornyelse av ledningsnett. I prosjekt RENVANN utvikles det nå metoder som skal gjøre 100% gravefri rørfornyelse lettere og mer tilgjengelig for drikkevannsnettet. På bildet adm.dir. i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit (foto: Thomas Keilman/Forskningsrådet).

Skriv ut artikkelen

Om få dager ser et nytt, gratis Anbud365-seminar dagens lys, og er du i forsyningssektoren kan Innkjøpsforum for forsyningssektoren være noe for deg. To førkommersielle anskaffelser har fått Forskningsråds-millioner, og busstriden i Innlandet er over: Anbud trumfet egenregi. Kommune-avtale med gjenbruk av møbler, strenge miljøkrav i helseanskaffelse i Agder og i Danmark er det gjort avtale om at visse stoler må tåle opptil 250 kilo. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Meld deg på gratis Anbud365-seminar 28.februar

Kommende tirsdag, 28. februar, er partner Hanne Zimmer og senioradvokat Malene Reinertsen fra Wikborg Rein klare til å tilby deg en ny utgave av de populære og gratis Anbud365-seminarene. Tema denne gangen er: Når blir krav og kriterier diskriminerende? Har du ikke meldt deg på ennå? Nå haster det! Meld deg nå her.

Innkjøpsforum for forsyningssektoren

Hører du hjemme i forsyningssektoren? Da er den nye kompetanse-satsingen til Anbud365 og Thommessen noe for deg: Innkjøpsforum for forsyningssektoren er et felles initiativ for å skape en møteplass for innkjøpere i denne sektoren. Les mer her.

Millioner til førkommersielle anskaffelser

To førkommersielle anskaffelser har fått penger fra Forskningsrådet – ti mill til hver.  Det gjelder Statsforvalternes fellestjenester (fangstinnretning for pukkellaks med automatisk sorteringssystem) og IVAR IKS (sortering og materialgjenvinning av finstoff fra sorteringsanlegg for restavfall).

Innovativ vannrør-fornyelse

Trondheim og Oslo har i fellesskap fått finansiering fra Forskningsrådet til å gjennomføre innovative anskaffelser på fornyelse av ledningsnett. I prosjekt RENVANN utvikles det nå metoder som skal gjøre 100% gravefri rørfornyelse lettere og mer tilgjengelig for drikkevannsnettet.

Anbud fremfor egenregi (I)

Fylkestinget i Innlandet har avvist et forslag om overgang til fylkeskommunal bussdrift. Dermed opprettholdes dagens anbudssystem. Det var 26 stemmer for såkalt egenregi og 31 stemmer for å fortsette med anbud. Et enstemmig fylkesting vedtok samtidig 11 premisser for å opprettholde ordningen med anbud.

Anbud fremfor egenregi (II)

Da fylkestinget i Innlandet valgte anbud fremfor egenregi når det gjaldt bussdrift, fulgte det med et tillegg i ti punkter. Her tas det til orde bl.a. for revisjon av anskaffelsesstrategien til fylkeskommunen, slik at arbeidsvilkår framgår som et konkret hensyn for anskaffelser av transporttjenester. Heltidsstillinger skal være en hovedregel.

14% av kunngjøringene med lærling-krav

I 2021 kom rapporten «Uten fagarbeidere – ingen matnasjon» bl.a. med anbefaling om at alle offentlige anskaffelser innen mat- og måltidstjenester må ha krav om at aktuelle bedrifter har lærlinger. Analyser fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring viser imidlertid at færre enn 14% av slike utlysninger hadde krav om lærlinger i 2021.

Kontrakt om 54 nye stridsvogner

Kontrakt om leveranse av 54 tyske Leopard 2A7 stridsvogner, med opsjon på kjøp av ytterligere 18, er signert hos leverandøren Krauss-Maffei Wegmann i München. Anskaffelsen av de nye stridsvognene har en total kostnadsramme på 19,7 mrd, med hovedleveranse i perioden 2026-2028.

Strenge miljøkrav i helseavtale til 900 mill

Alle Agder-kommunene og Agder fylkeskommune har sammen inngått avtale for kjøp av medisinsk forbruksmateriell. Rammen for avtalen er på 900 mill. OneMed er valgt ut som leverandør. Det er stilt strenge miljøkrav i den nye avtalen. Miljøkravene skal bidra til å redusere klimagassutslipp i fylket med minst 45% innen 2030, skriver Lillesands-Posten.

Gjenbruk av møbler i kommune-avtale

Ti kommuner i Innlandet har gått sammen om å lyse ut en stor kontrakt for innkjøp av skole- og kontormøbler. Avtalen har en anslåttverdi på 55,6 mill. Flere kommuner i Innlandet har gått sammen om anbudet. Muligheter for gjenbruk og reparasjon av brukte møbler er en faktor i anbudet, melder Ringsaker Blad.

Kjøper munnbind fra Kina, ikke lokalt

I Sykkylven produseres det munnbind, men kommunene på Sunnmøre kjøper heller fra Kina. Munnbindfabrikken Innovern får ikke solgt munnbindene sine. Prisen er for høy. Nå kan fabrikken bli nedlagt. Under pandemien ble det produsert opptil 200.000 munnbind hver dag i disse lokalene.

Kjøper vikarer for mer og mer

I 2021 økte Nordmøres vikarbyrå-regning innen helse med nær 20 mill i forhold til året før. I 2020 brukte de kommunene som har svart på en undersøkelse, til sammen nesten 20 mill på innleie av helsepersonell fra vikarbyrå. I 2021 har summen passert 39 mill. I 2022 er utgiftene enda større i flere av kommunene, ifølge Aura Avis.

Større sjanser i tøffe anbudskonkurranser

Arbeids- og inkluderingsbedriftene valgte å inngå samarbeid med en allianse for å møte den stadig tøffere konkurransen om viktige oppdrag. Partnerskapets verktøy og portaler gir langt bedre mulighet til å nå opp i anbudene, som har fått en helt annen kvalitet enn hva den enkelte klarte alene, heter det i Tidens Krav fra Trollheim med base i Surnadal.

Nedskalering, men håp om å vinne anbud

Lokalpolitikere i Gjerstad vil bidra til å sikre Vitalis Helse Kragerøs arbeidsplasser på Holmen Gård. Vitalis Helse håper å vinne et anbud på 22 behandlingsplasser fra Helse Sørøst. Uansett blir driften nedskalert. Bakgrunnen er et vedtak i Stortinget om å avvikle ordningen for fritt behandlingsvalg ved nyttår, skriver Kragerø Blad Vestmar.

Snuser på alternativ helseplattform

Elleve leverandører snuser på alternativ helseplattform. Kommunene Levanger og Verdal tar i bruk den omstridte Helseplattformen. Samtidig møtte «utbryterkommunene» i regionen 11 mulige leverandører – de fleste av dem aktører med egenutviklede EPJ-system (elektroniske pasient-journalsystemer) for helsesektoren, melder Trønder-Avisa.

Veiledning i sosiale innkjøp

Ny dansk veiledning, «Kom i gang med sociale indkøb», setter søkelys på hvordan innkjøp kan brukes som redskap til å skape integrering og jobb- og kvalifiseringsmuligheter for de som er utenfor arbeidsmarkedet. Den kan tas i bruk av alle som kjøper inn etter offentlige innkjøpsregler, men er primært rettet mot kommunale innkjøpsavdelinger.

Avdekker kunnskapshull

The Urban Agenda Partnership on Procurement og det EU-finansierte prosjektet PROCEDIN har laget et undersøkelses-opplegg som skal bidra til å identifisere hull i kunnskapsmateriell og – opplæring knyttet til offentlige innkjøp. Fokus er hvordan man kan forbedre ansvarlige, bærekraftige og innovative anskaffelser i EU.

Dobbeltspor når det gjelder dyreomsorg

Regjeringen i Sverige vil utrede i hvilken utstrekning offentlige oppdragsgivere stiller krav til dyrevern i sine anskaffelser. Samtidig forberedes lovgivning for å styrke dyreomsorg gjennom det offentliges kjøp.

Stoler må kunne tåle 250 kilo

I fremtiden skal leverandører til Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) garantere at visse stoler kan bære 250 kilo. Det skriver avisen Jyllands-Posten. 150 000 dansker veier så mye at alminnelige stoler risikerer å knekke sammen under dem. Avtalen er inngått mellom SKI og møbelleverandører til det offentlige, skriver udbudsmedia.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.