Fem–punktsplan for mer konkurranseutsetting og økt kompetanse

Anbud365: Fem–punktsplan for mer konkurranseutsetting og økt kompetanseMinister for innovasjon i den danske regjeringen, Sophie Løhde, har fått en fem-punktsplan om offentlige anskaffelser å arbeide med.

Skriv ut artikkelen

En av Danmarks store leverandørorganisasjoner, Dansk Industri, har levert en fempunkts–plan til landets nye regjering. De fem punktene inneholder krav til skjerpet konkurranseutsetting av statlige oppgaver og styrket anskaffelseskompetanse i kommunene. Ingen tid å miste – sett i gang nå, er beskjeden til regjeringen.

Den nye danske regjeringen har varslet at de ved neste årsskifte kal legge fram planer om økt konkurranse om offentlige oppgaver. Dansk Industri (DI), NHOs danske søsterorganisasjon, synes det er beklagelig at det skal ta så lang tid. Derfor har organisasjonen utviklet en fem–punktsplan som ministeren for innovasjon, Sophie Løhde – slik DI ser det, allerede kan sette i gang å arbeide med straks.

Her er planens fem punkter.

  • Revider statens indikator for konkurranseutsettelse

Det bør setes i gang et arbeid med å få revider den statlige indikatoren for konkurranseutsettelse (SIKU), slik at den kan gi et mer korrekt bilde av omfanget av den konkurranseutsettelse som staten bedriver. En mer presis indikator for statens konkurranseutsettelse er dessuten forutsetningen for at regjeringen på et senere tidspunkt kan fastsette et egentlig mål for konkurranseutsettelsen.

  • Følg systematisk opp statens anskaffelsespolitikk

Det bør sikres en systematisk oppfølging av om de enkelte ministerier, styrelser mv. overholder statens anskaffelsespolitikk og legger alle oppgaver som egner seg for formålet, ut på anbud med passende mellomrom slik det fremgår av statens anskaffelsesretningslinjer.

  • Øk konkurranseutsettelsen av statlige oppgaver

Staten bør allerede nå gjennomgå oppgaveporteføljen og sette i gang med anskaffelse av en rekke egnede oppgaver. Det dreier som om oppgaver som allerede i dag burde konkurranseutsettes etter statens anskaffelsesretningslinjer. DI nevner bl.a. Statens IT og en rekke av politiets oppgaver, eksempelvis automatiske fartskontroll, vakthold ved gjerningssteder og arrangementssikkerhet.

  • Styrk anskaffelseskompetansen i kommunene

Det bør skje en generell, systematisk og formalisert oppkvalifisering og etterutdannelse av medarbeidere i kommunenes anskaffelsesavdelinger. Det må til for å sikre at den enkelte kommune råder over den nødvendige kompetanse når det gjelder anskaffelser. Hvis kommunene skal få til innovasjon i sitt arbeid med å ta vare på sine oppgaver er det behov for å sikre at medarbeiderne har tilstrekkelig og oppdatert kompetanse.

  • La mindre kommuner inngå forpliktende samarbeid på anskaffelsesområdet

Mindre kommuner bør kunne inngå forpliktende samarbeid med andre kommuner på anskaffelsesområdet, eventuelt i regi av de eksisterende innkjøpssamarbeider for å sikre tilstrekkelig anskaffelseskompetanse. Den kommunale anskaffelseskompetanse bør samles, slik at det skapes noen sterkere fagmiljøer som kan sikre den ønskede utvikling og innovasjon.

Bli den første til å kommentere på "Fem–punktsplan for mer konkurranseutsetting og økt kompetanse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.