Høyere terskelverdi kan øke tempoet på investering i energieffektive tiltak

Anbud365: Høyere terskelverdi kan øke tempoet på investering i energieffektive tiltak- Det er viktig at alle aktørene forstår de nye reglene og bruker handlingsrommet. Samtidig oppfordrer jeg alle til å gi oss tilbakemeldinger dersom ting ikke fungerer, sa statsråd Monica Mæland på et møte med byggenæringen nylig.

Skriv ut artikkelen

Statsråd Monica Mæland vil gjerne ha tilbakemeldinger dersom det er sider ved det nye regelverket for offentlige anskaffelser ikke fungerer. Det tok bare få dager før den første kom, og den var begeistret: – Med en høyere terskelverdi for utlysning på Doffin vil man kunne øke tempoet på investering i energieffektive tiltak, het det på bygg.no.

I et innlegg på bygg.no skrev direktør marked GK, Bjørn–Osvald Skandsen, at det var bra å heve grensen for den såkalte kunngjøringsplikten fra 500.000 til 1,1 millioner kroner. Hans begrunnelse var at dette bidrar til raskere innføring av energieffektiviserende tiltak i en større skala:

– Når vi ser på GKs oppdragslister de siste årene, er det tydelig at mange lønnsomme energieffektiviserende tiltak ligger i området 0,5-1 million kroner. Nettopp i dette segmentet ligger de vanligste lønnsomme tiltakene som er installering av varmepumper og modernisering av ventilasjon og energistyringssystemer, heter det i innlegget på bygg.no.

En ny tid

Vi kan virkelig ane konturene av en ny tid, ifølge Skandsen, dersom den nye terskelverdien kombineres med overgang fra detaljbeskrivelse til funksjonsbeskrivelse i bestillingen slik som Statsbygg nå opererer. Og: – Sammen med leverandøren kan kommunene nå enklere diskutere seg frem til gode tekniske løsninger lokalt og iverksette mindre oppgraderinger direkte. Vi må tenke bredt om vi tar målet om 10 TWh reduksjon i eksisterende bygningsmasse på alvor, skriver han.

Næringsminister Monica Mæland har for øvrig nylig hatt møte med det såkalte BAE–rådet, der nettopp offentlige anskaffelser var et viktig tema. Statsråden var opptatt av å bruke innkjøpsmakten på en god måte, og pekte på at forenkling har vært et viktig formål for det nye regelverket.

Tilbakemeldinger

– I tillegg kan reglene være med på å fremme viktige samfunnshensyn, fremholdt hun ifølge bygg.no. Den nye loven skal legge til rette for mer innovasjon og bidra til seriøsitet og samfunnsansvar. Grønne innkjøp og bruk av lærlinger er to viktige områder. Det er viktig at alle aktørene forstår de nye reglene og bruker handlingsrommet. Samtidig oppfordrer jeg alle til å gi oss tilbakemeldinger dersom ting ikke fungerer.

Bli den første til å kommentere på "Høyere terskelverdi kan øke tempoet på investering i energieffektive tiltak"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.