Leverandører jager på det offentlige Danmark, vil ha grønnere anbud

Anbud365: Leverandører jager på det offentlige Danmark, vil ha grønnere anbud45% av leverandørene oppgir i en undersøkelse i regi av Dansk Industri at mangel på kompetanse hos de offentlige innkjøperne er blant de vesentligste barrierene for grønne offentlige innkjøp. På bildet: Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (foto: Sarah Hartvigsen Juncker).

Skriv ut artikkelen

Danske leverandører til det offentlige jager på sine oppdragsgivere for at de skal gjøre sine anskaffelser grønnere, at de skal løfte sine grønne ambisjoner. Nærmere halvparten av de som svarte i en fersk undersøkelse gir uttrykk for at de aktivt forsøker å bearbeide det offentlige til grønnere valg i sine anbud.

Det er Dansk Industri (DI) som gjennom en rundspørring blant sine medlemmer er kommet frem til disse resultatene. DI er en næringsorganisasjon og arbeidsgiverforening for omkring 10 000 bedrifter. Nærmere 1000 medlemmer er spurt – alle som på en eller annen måte har med handel med det offentlige å gjøre. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 30. mai til 21. juni i år.

Ønsker ambisiøse grønne krav

To av tre svarer at de ønsker ambisiøse grønne krav i de offentlige anbudskonkurransene. Samtidig understreker leverandørene at det offentlige godt kan skru opp sine grønne ambisjoner i anbudene. Bare en av seks spurte er enig eller svært enig i at offentlige kunder i dag, generelt sett, kjøper grønt.

Undersøkelsen avdekker også at leverandørene aktivt arbeider med å skyve den offentlige etterspørselen i en grønnere retning. Nesten halvparten av de spurte er enten enig eller meget enig i at de holder på med å påvirke oppdragsgiveren til å gjøre mer grønne valg i sine anbud.

Mangel på kompetanse

45% av leverandørene oppgir i DI-undersøkelsen mangel på kompetanse hos de offentlige innkjøperne blant de vesentligste barrierene for grønne offentlige innkjøp. I tillegg mener 40% at det mangler kunnskap og data om forskjellige løsningers klima- og/eller miljøbelastning.

DI har også spurt om hvordan de opplever og foretrekker at det offentlige stiller krav til og vektlegger bærekraft i sine innkjøp. Det pekes bl.a. på at de offentlige i større grad bør utnytte muligheten til å gjøre bruk av grønne konkurranseparametere og fleksible anbudsformer når de kjøper.

Bli den første til å kommentere på "Leverandører jager på det offentlige Danmark, vil ha grønnere anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.