Mange med fullt fokus på miljøhensyn i anskaffelser, få med målsettinger

Anbud365: Intet nordisk land bruker laveste pris i mindre grad enn NorgeI en rundspørring fra Dansk Industri svarte fire av fem bedrifter som leverer til det offentlige at pris tar for mye plass i forhold til kvalitet som tildelingskriterium. På bildet, bransjedirektør Jacob Scharff - ansvarlig for offentlig-privat samarbeid i Dansk Industri.

Skriv ut artikkelen

Ni av ti danske kommuner har fullt fokus på klima- og miljøhensyn i sine innkjøpsstrategier. Imidlertid er det bare 14 av 98 kommuner som har fastsatt konkrete målsettinger på området. Det viser en gjennomgang dansk NHO, Dansk Industri (DI), har gjort.

En systematisk gjennomgang i begynnelsen av mars i år av kommunenes innkjøpsstrategier er underlaget for konklusjonene. Innkjøpsstrategier innbefatter også politikk for innkjøp, miljø og konkurranseutsetting.

De danske kommunene kjøper årlig for mer enn 100 mrd. Kommunene har dermed, skriver DI i sin analyse, mulighet til å vise vei på klimaområdet ved at sette ambisiøse mål for sine innkjøp.

Regionvise forskjeller

Gjennomgangen viser at det i høyere grad er kommunene på Sjælland, som setter konkrete målsetninger for sine grønne innkjøp. Hver fjerde kommune i region Hovedstaden og Sjælland har konkrete målsetninger om bærekraftige innkjøp, mens det ikke er tilfellet for noen av de nordjyske kommunene.

Stevns kommune (Sjælland) har eksempelvis besluttet at fram mot 2025 skal kommunen arbeide for en målsetning om 80 % bærekraftige innkjøp. Likeledes vil Næstved kommune (Sjælland) bl.a. sikre at alle innkjøp er miljømerket i 2030.

Leverandørene

Mangelen på konkrete målsetninger må, fremholder DI, også ses i lys av at leve-randørene har gitt uttrykk for at kommunenes bærekraftige ambisjoner ikke alltid avspeiler seg i de konkrete krav og kriterier i anskaffelsene. En rundspørring som DI foretok i 2020 viste, at 71% av de spurte virksomhetene enten var uenig eller meget uenig i at den offentlige sektor i dag prioriterer bærekraft i forbindelse med innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "Mange med fullt fokus på miljøhensyn i anskaffelser, få med målsettinger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.