Pris på vikende front som tildelingskriterium i Danmark

Anbud365: Pris på vikende front som tildelingskriterium i DanmarkBransjedirektør Mette Rose Skaksen leder avdelingen i Dansk Industri med bl.a. ansvar for analyser knyttet til offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Etter at danskene har fått ny anskaffelseslov, etter samme mønster som vår nye, er pris på vikende front som tildelingskriterium. Pris har falt 14 prosentpoeng som tildelingskriterium etter at den nye loven kom, samtidig som gjennomsnittlig vekting av pris er falt 6 prosentpoeng der pris og kvalitet sammen er tildelingskriterium. Det viser en fersk dansk analyse.

Danmark har hatt en ny lov om offentlige anskaffelser siden 1. januar 2016. Den gjør EUs anskaffelsesdirektiver fra 2014 til gjeldende dansk rett. Tilsvarende det nye norske anskaffelsesregelverket.

Dansk Industri, søsterorganisasjon til NHO, har analysert situasjonen etter at det første året med ny lov er til ende. Iøynefallende er det at de nye dialog– og innovasjonsfremmende anskaffelsesmetodene bare er benyttet i svært begrenset omfang. I 2016 er innovasjonspartnerskap bare benyttet en gang, mens konkurransepreget dialoger tatt i bruk 15 ganger.

Dette betyr, ifølge Dansk Industri, at offentlig sektor ennå ikke har fått forløst potensialet i det nye regelverket ved for alvor å etterspørre leverandørmarkedets innovasjonsinnspill.

Økt bruk av åpen anbudskonkurranse

Bruken av åpen anbudskonkurranse har økt under den nye loven, mens bruken av begrenset anbudskonkurranse er gått ned. Det siste skyldes at hele anskaffelsesgrunnlaget skal offentliggjøres fra anskaffelsesprosessens startet og ikke først etter prekvalifiseringen som tidligere. Økningen i bruken av åpen anbudskonkurranse, skriver Dansk Industri, betyr økte transaksjonskostnader fordi denne typen konkurranse tiltrekker seg flere tilbydere enn andre.

Fristene for å levere tilbud er blitt kortere.  Når det gjelder åpne anbudskonkurransen er gjennomsnittlig tidsfrist sunket fra 49 til 42 dager. Også for begrenset anbudskonkurranse er det skjedd et fall i lengden på tidsfristene. Dansk Industri liker ikke utviklingen: Når offentlige myndigheter kutter i tidsfristene, risikerer de å få dårligere løsninger.

Pris som tildelingskriterium

Den danske leverandør–organisasjonen har også sett nærmere på bruken av pris og kvalitet som tildelingskriterier. Rengjøringsområdet er valgt for stikkprøvene. Alle danske EU–kunngjøringer i perioden 2014 – 2016 er utgangspunktet.

Andelen rengjøringskonkurranser som bare har pris som tildelingskriterium er falt med 14 prosentpoeng etter at den nye loven kom. I 2016 ble laveste pris som eneste avgjørende faktor brukt i 15% av disse konkurransene.

I de øvrige rengjøringskonkurransene er det minst ett kvalitetskriterium. Dansk Industri har undersøkt hva prisvektingen er i slike konkurranser, og funnet at den gjennomsnittlige prisvekten er falt med 6 prosentpoeng i perioden 2014-2016. Den er nå gjennomsnittlig 50%.

Bli den første til å kommentere på "Pris på vikende front som tildelingskriterium i Danmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.