Finland med eget program for å fremme sysselsetting gjennom anskaffelser

Anbud365: Finland med eget program for å fremme sysselsetting gjennom anskaffelserDen finske arbeidsministeren, Tuula Haatainen, er politisk øverste ansvarlig for landets nylig iverksatt program med sikte på å bruke offentlige anskaffelser til å fremme sysselsetting (foto: Markku Lempinen).

Skriv ut artikkelen

Finland har nettopp sjøsatt et landsomfattende program med sikte på å bruke offentlige anskaffelser til å fremme sysselsetting. Så vel statlige myndigheter som kommunenes interesseorganisasjon står bak satsingen. En egenutviklet modell for hvordan man best skal organisere seg ved anskaffelsene, skal spres utover det ganske land. Det er de som står svakest i kampen om jobbene som skal løftes.

Programmet ble innledet 1. august og gjennomføres av Finlands Kommunförbund. Arbets- og näringsministeriet har ansvaret for gjennomføringen i sin helhet og deltar også i finansieringen av dette landsomfattende prosjektet.

Offentlige anskaffelser i Finland beløper seg årlig til om lag 370 milliarder norske kroner. Mesteparten av dette beløpet utgjøres av tjenesteanskaffelser, der sysselsettingsvilkåret delvis kan benyttes ved anskaffelsene, heter det i en pressemelding.

Virksomhetsmodell

Finlands Kommunförbund skal spre en virksomhetsmodell der aktørene er kjøpende enheter, arbeids- og næringsorganisasjoner, kommunenes sysselsettingsenheter, kommuneforsøk, kommuner og et omfattende felt av bedrifter. Også andre kjøpende enheters muligheter til å benytte modellen skal iakttas. Modellen viser hvordan man best kan organisere seg når en anskaffelse står for tur og skal ha med sysselsettingskrtav.

Kommuneförbundet mener selv at de har utmerkede forutsetninger til å ordne denne samordningen, ettersom virksomhetsmodellen som spres, henger nær sammen med utviklingen av kommunenes strateginivå, oppgavene til rådgivningsenheten for offentlige anskaffelser og fremme av sysselsettingen.

Sosialt bærekraftige anskaffelser

I pressemeldingen fra departementet og kommuneforbundet understrekes det at gjeldende regler for offentlige anskaffelser gjør det mulig å tilpasse virksomhetsmodellen for sysselsetting til anskaffelsene. Sysselsetting er en måte å ta sosiale hensyn på. Gjennom sosialt ansvarsfulle anskaffelser synliggjør det offentlige at man er seg bevisst konsekvensene deres kjøp har for det øvrige samfunnet. Sosialt bærekraftige anskaffelser kan også gi besparelser på kommunenes utgiftsside. Arbeidsministeren, Tuula Haatainen, minner i pressemeldingen om at når kommunene konkurranseutsetter tjenester, kan man bl.a. sysselsette delvis arbeidsføre når sysselsettingsvilkåret knyttes til konkurranseutsettingen. På denne måten forbedres mulighetene for de med en svakere stilling på arbeidsmarkedet. Interessen for modellen er på vei opp, slår hun fast.

Bli den første til å kommentere på "Finland med eget program for å fremme sysselsetting gjennom anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.